• Home
  • Nieuws
  • Voorzitter Bee op Marrondag: We moeten ons zelf de spiegel voorhouden

Voorzitter Bee op Marrondag: We moeten ons zelf de spiegel voorhouden

Voorzitter Bee op Marrondag: We moeten ons zelf de spiegel voorhouden

Politieke- en traditionele leiders communiceren weinig met elkaar. Dit zegt Marinus Bee, MSc LL.B, voorzitter van De Nationale Assemblée in zijn toespraak op de Dag der Marron, dinsdag 10 oktober 2023. De parlementsvoorzitter mist de grote krutu’s die gehouden werden om de richting van de groep te bepalen. Nu gebeurt dat niet meer.

Op 10 oktober zijn er toespraken gehouden en kransen gelegd in het kader van Marrondag op het plein van 10 oktober 1760. De parlementsvoorzitter zegt dat de tijd van verwijten al voorbij is. Marrons moeten hun verantwoordelijkheid innemen wanneer het goed, maar ook slecht gaat. “We moeten onszelf de spiegel voorhouden, keihard en duidelijk zijn om de dingen te noemen die niet goed gaan”, spreekt voorzitter Bee de aanwezigen toe.

Hij stelt dat er absoluut ook vooruitgang is geboekt als er wordt gekeken vanwaar de groep komt en waar de groep nu is. Voorzitter Bee brengt ook hulde aan deze en de vorige regeringen, omdat er altijd positieve stappen zijn gemaakt, maar het is nooit genoeg.

Ondanks de verschillende etniciteiten en geloofsovertuigingen moet Suriname het synoniem zijn voor eenheid in verscheidenheid, stelt de voorzitter. Tijdens zijn toespraak heeft de voorzitter ook stilgestaan bij het grondenrechtenvraagstuk dat nog niet in orde is.

Op 10 oktober 1760 werden de vredesverdragen ondertekend door het Nederlands koloniaal bestuur, die ertoe moesten bijdragen, dat de menselijke waardigheid van alle slaven werd erkend.

<< Terug naar berichten