Bezoek een vergadering

De openbare vergaderingen van De Nationale Assemblee zijn toegankelijk voor iedereen. In tegenstelling tot rondleidingen is hiervoor geen afspraak nodig. U dient zich slechts te registreren bij de Veiligheidsdienst. U zal hiervoor een legitimatiebewijs moeten overleggen. Na registratie ontvangt u een toegangskaart, waarna u wordt begeleid naar de publieke tribune.

Buitengewone Openbare Vergadering

Vanwege het aantal genodigden (Raad van Ministers, de Rechterlijke Macht, Staatsraad, de Rekenkamer, het corps diplomatique, departementsdirecteuren, districtscommissarissen, enz.) is het aantal beschikbare zitplaatsen voor het publiek, bij Buitengewone Openbare Vergaderingen, beperkt. Om in aanmerking te komen voor een zitplaats, zult u zich moeten registreren voor een uitnodiging. Dit gebeurt via afdeling Protocol.

Nieuwsmedia

Bij normale openbare vergaderingen dienen mediawerkers zich te legitimeren met een identiteitsbewijs, dat door hun medium aan hen is afgegeven. Voor Buitengewone Openbare Vergaderingen wordt van de mediabedrijven gevraagd twee medewerkers te registreren om de vergadering te verslaan.

Afspraken

Het gebeurt wel eens dat personen worden uitgenodigd voor besprekingen door leden of commissies. Deze personen dienen zich met een legitimatiebewijs te registreren bij de Veiligheidsdienst, waarna zij worden begeleid naar de ruimte van bespreking.

Kleding

Onthoud: U bezoekt het hoogste orgaan van Staat. Kleedt u dienovereenkomstig.

Een ieder die tijdens de vergaderingen in de vergaderzaal aanwezig moet zijn, dient rekening te houden met het volgende:

  • Gesloten schoenen zijn verplicht
  • Heren moeten minimaal een das om hebben, het liefst een volledig pak
  • Voor Buitengewone Openbare Vergaderingen wordt donker kostuum voorgeschreven

Belangrijk

  • Als legitimatiebewijs worden ID kaart, rijbewijs en paspoort geaccepteerd. De media kan zich met de persbadge legitimeren, mits die voorzien is van een foto van de houder.
  • Het is verboden tekenen van goed- of afkeuring te geven. Dit betekent dat u niet mag laten merken dat u het eens bent of niet met wat er in de vergaderzaal afspeelt. De voorzitter kan een ieder die de orde verstoort, door de politie uit de zaal laten zetten.
  • Roken is nergens in het parlementsgebouw toegestaan.