• Home
  • Nieuws
  • Voorzitter Bee geeft stand van zaken grondenrechten op Inheemse dag

Voorzitter Bee geeft stand van zaken grondenrechten op Inheemse dag

Voorzitter Bee geeft stand van zaken grondenrechten op Inheemse dag

Op de dag der Inheemse, 9 augustus 2023 heeft de parlementsvoorzitter, Marinus Bee Msc. LL.b het publiek op het Onafhankelijkheidsplein geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de Wet Collectieve Rechten Inheemse Volken en Tribale Volken. Hij zegt dat De Nationale Assemblée dit vraagstuk serieus middels wetgeving wilt oplossen.

De parlementsvoorzitter zegt dat nadat de wet is ingediend er werk van is gemaakt. “Het is geen makkelijk vraagstuk. Uiteindelijk zijn we gestart met de behandeling en het ziet er goed uit, want de eerste ronde van de regering is afgerond. Nu hebben we met elkaar afgesproken dat er wat wijzigingen zullen komen als dat is gebeurd dan gaan we de tweede ronde in, dus we hopen heel snel het traject af te ronden”.

De rol van de Inheemse in Suriname qua onder andere hun economische ontwikkeling, prestaties in het onderwijs en hun gezondheidszorg zijn allemaal om bij stil te staan op deze dag. Voorzitter Bee zegt dat deze vragen vanuit de Inheemse groep beantwoord kunnen worden, maar voegt aan toe dat de positie van de overheid van belang is.

De activiteiten op het Onafhankelijkheidsplein zijn georganiseerd door de Stichting Herdenking van de Nationale dag der Inheemse Volken 2023 en de Stichting Amazone Markt Suriname.

<< Terug naar berichten