SDG-integratie in politiek beleid centraal tijdens parlementaire workshop
In het kader van het bevorderen en naleven van de Sustainable Development Goals (SDG) in het politieke beleid, heeft De Nationale Assemblée (DNA) in samenwerking met het SDG Platform Suriname een workshop georganiseerd. De workshop, getiteld “Integratie van de SDG in politieke programma’s en beleid”, vond plaats op donderdag 10 april 2025 in de vergaderzaal van het parlement.
DNA-voorzitter Marinus Bee MSc. LL.B. heeft in zijn presentatie aangegeven welke wetten het parlement heeft behandeld en aangenomen die betrekking hebben op de SDG-doelen. Met name bij SDG-doel nummer 8: “Eerlijke werkgelegenheid en economische groei”, zijn de volgende wetten aangenomen:
- Wet Werkvergunning Vreemdelingen
- Wet Bekwame Burgers van de Caricom
- Arbeidswet 1963
- Ongevallenregeling
- Vacantiewet 1975
- Veiligheidswet 1947
- Personeelswet & Ambtenarenpensioenwet
- Wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid
- Wet Gelijke Behandeling Arbeid
Verder zijn er wetten die betrekking hebben op het milieu, die nog behandeld dienen te worden door het nieuwe parlement. Tot slot gaf Bee aan dat het parlement zal blijven bijdragen aan het behalen van de SDG-doelen, tezamen met alle betrokken actoren.
SDG-platformvoorzitter Jacintha Jong-A-Lock-Dundas ging in op de samenwerking die met deze workshop is ingezet. Zij gaf aan dat er samen met DNA gewerkt wordt aan een duurzame samenwerking, om zo gezamenlijk bij te dragen aan het realiseren van de SDG’s. Ook gaf zij aan dat het van eminent belang is dat het platform wil bijdragen aan een effectief nationaal beleid en uiteraard aan het versterken van de verantwoordingsplicht van DNA richting de samenleving.
Elizabeth Bradley, voorzitter van de SDG-landelijke commissie zegt dat de SDG’s geen abstracte concepten zijn, maar concrete acties en doelen met het potentieel om levens te veranderen en de samenleving te sturen richting meer rechtvaardige en duurzame ontwikkeling.
Om deze doelen te bereiken, is een sterk, proactief en goed geïnformeerd parlement noodzakelijk.
“De rol van het parlement is cruciaal voor het realiseren van de SDG’s, aangezien parlementsleden verantwoordelijk zijn voor het controleren van beleid, het goedkeuren van wetten en het waarborgen dat deze doelen niet worden ondermijnd door kortetermijnbelangen of partijpolitieke agenda’s. In lijn met de SDG’s dient het parlement een integrale en evenwichtige benadering te hanteren in haar besluitvorming, waarbij wordt gewaarborgd dat de vijf P’s – People, Planet, Prosperity, Peace en Partnership – in elk wetsvoorstel en besluit worden meegenomen”, zegt Bradley in haar toespraak.
Door dit te doen, wordt het parlement een sleutelspeler in het sturen van het land naar duurzame groei en rechtvaardige ontwikkeling.
De SDG-platformvoorzitter overhandigde namens het United Nations Population Fund (UNFPA) publicaties aan griffier Ruth de Windt. Deze zullen in de bibliotheek van DNA worden geplaatst als naslagwerk voor de leden van het parlement.
Het doel van deze sessie was om politieke partijen te informeren en met hen van gedachten te wisselen over de integratie van de SDG’s in politieke programma’s en beleid. Verder werd de focus gelegd op het bevorderen van een beter begrip van de SDG’s en het belang van de naleving ervan in het politieke beleid.
Suriname heeft zich als lid van de Verenigde Naties gecommitteerd aan het behalen van de zeventien SDG-doelen. Het is van essentieel belang dat de politieke partijen van Suriname deze doelstellingen meenemen in hun beleidsformuleringen.
Na de toespraken werden de aanwezigen verdeeld in vijf groepen, die aan het eind van de sessie een presentatie verzorgden over de vijf P’s, namelijk: People, Planet, Prosperity, Peace en Partnership.
[EF/CR]