Parlementen moeten blijven groeien om democratie te waarborgen

Parlementen moeten zich blijven ontwikkelen om hun rol als hoeder van democratie en rechtsstaat te blijven vervullen. Dat is een van de inzichten uit de bijeenkomst van de Association of Secretaries General of Parliaments (ASGP) in Tashkent, Oezbekistan. De conferentie biedt concrete handvatten voor verdere professionalisering van De Nationale Assemblée.
Naresh Algoe MPA, LL.B en mr. Dino Oedit, beide substituut-griffier bij De Nationale Assemblée (DNA), hebben van 5 tot en met 9 april 2025 deelgenomen aan deze bijeenkomst die heeft plaatsgevonden tijdens de 150ste assemblee van de Inter-Parlementaire Unie (IPU).
In het kader van kennisdeling en institutionele versterking heeft Algoe een rapport opgesteld, waarin hij de voornaamste thema’s, inzichten en aanbevelingen van de bijeenkomst samenvat.
In de wereld van vandaag vervullen nationale parlementen niet meer alleen een vertegenwoordigende rol binnen de democratie. Ze spelen ook een steeds actievere rol als reactie op maatschappelijke veranderingen, globalisering en technologische ontwikkelingen. Parlementen staan voor de uitdaging om zich te blijven ontwikkelen, zodat ze hun taken goed kunnen blijven uitvoeren in een snel veranderende samenleving.
Het rapport biedt een overzicht van hoe parlementen wereldwijd bezig zijn met vernieuwing. De nadruk ligt op vier belangrijke thema’s: betere toegankelijkheid, inzet van digitale middelen, meer ruimte voor inspraak van diverse groepen en het versterken van de democratische rechtsstaat. De inzichten komen voort uit gesprekken tijdens de 150ste IPU-vergadering, waarin parlementaire experts van over de hele wereld ideeën uitwisselden.
Onderwerpen die aan bod kwamen, waren onder andere: hoe jongeren beter betrokken kunnen worden bij het parlementaire werk, hoe kwetsbare groepen beter beschermd kunnen worden, het belang van kennisbehoud binnen parlementen en de invloed van technologie op wetgeving. Ook werd er gesproken over digitale communicatie, ethische normen voor parlementariërs en de noodzaak om te investeren in goed opgeleid personeel binnen parlementaire organisaties.
Enkele belangrijke bestuurlijke aanbevelingen die uit de sessies zijn voortgekomen, zijn:
- de structurele verankering van jongerenparticipatie in parlementaire besluitvorming;
- de realisatie van inclusieve fysieke en digitale toegankelijkheid;
- het bevorderen van technologische innovatie binnen constitutioneel verantwoorde kaders;
- het behoud van institutioneel geheugen en professionele deskundigheid; en
- de intensivering van interparlementaire samenwerking als middel tot wederzijdse versterking van democratische instellingen.
Volgens Algoe draagt DNA, als hoogste medewetgevende macht binnen het constitutioneel bestel van Suriname, een autonome verantwoordelijkheid ten aanzien van zelfevaluatie en institutionele vernieuwing. De inzichten, gegenereerd tijdens de ASGP-bijeenkomst, bieden waardevolle aanknopingspunten voor de verdere versterking van haar constitutionele rol.
Door institutionele innovatie, inclusieve participatie en rechtsstatelijke verankering centraal te stellen in haar functioneren, kan het Surinaams parlement zijn democratische legitimiteit vergroten en zich profileren als een toekomstgerichte, constitutioneel robuuste parlementaire instelling. Zo kan zij zich duurzaam positioneren als hoeder van democratische stabiliteit, grondwettelijke continuïteit en adaptief bestuur in de 21ste eeuw.