• Home
  • Nieuws
  • Ois overhandigd tien conceptwetten aan parlementsvoorzitter

Ois overhandigd tien conceptwetten aan parlementsvoorzitter

Ois overhandigd tien conceptwetten aan parlementsvoorzitter

De organisatie van Inheemsen in Suriname (Ois) heeft een petitie en tien conceptwetten betreffende het grondenrechtenvraagstuk aangeboden aan Marinus Bee MSc LL.B, voorzitter van De Nationale Assemblée. Dit heeft plaatsgevonden op maandag 2 oktober 2023.

“Naar aanleiding van het niet nakomen van de oplossingen van het grondenrechtenvraagstuk hebben wij onze eigen Inheemse juristen aangetrokken om deze wetsvoorstellen te produceren. We willen geen verdeeldheid brengen, maar we willen werken naar een vreedzame oplossing voor een duurzame ontwikkeling”, leest de petitionaris voor. In de wetten hebben de Inheemse hun rechtspositie vervat.

De parlementsvoorzitter zegt blij te zijn met de bijdrage van de Ois, omdat het parlement alle betrokkenen probeert te betrekken. “In de commissies waarmee we werken zijn de Inheemsen vertegenwoordigd, omdat wij vinden dat we geen wetten kunnen aannemen zonder die mensen te betrekken. We zijn al begonnen met de behandeling van de wet. De eerste ronde voor het parlement en de regering zijn al afgerond.

De regering heeft nu huiswerk om met een nota van wijziging te komen, omdat de gedachtegangen nu te ver van elkaar zijn. Voorzitter Bee zegt het ingediende document vandaag nog door te sturen naar de regering zodat zij de inzichten van de Ois kunnen meenemen in hun nota van wijziging.
“Voor ons bent u een partner in het moeilijk traject. Het duurt lang, maar we zijn nooit eerder zo ver gekomen”, zegt voorzitter in weerwoord

<< Terug naar berichten