• Home
  • Nieuws
  • Granman Saramaccaners vraagt onmiddelijke vrijlating Asawinie Edenburg

Granman Saramaccaners vraagt onmiddelijke vrijlating Asawinie Edenburg

Middels een brief heeft het Grootopperhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni gevraagd aan de voorzitter van het Parlement, Marinus Bee MSc. LL.B om zijn invloed aan te wenden om de onmiddellijke vrijlating van Asawinie Edenburg te bewerkstelligen. De brief is overhandigd en voorgelezen door Iwan Adjako, secretaris van de granman.

Op 28 mei 2023 is mensenrechten activiste en medewerkster van het Volkstribunaal Suriname, Asawinie, door een zwaar bewapend politie eenheid, in haar woning gearresteerd en in verzekering gesteld. “De arrestatie en inverzekeringstelling van Asawinie zijn onrechtmatig en strijd met het vonnis van 28 november 2007, van het Inter-Amerikaans Mensenrechten Hof”, luidt een passage uit de brief.

De parlementsvoorzitter voelt zich verplicht, het schrijven in ontvangst te nemen. Hij geeft aan in contact te zullen treden met de regering over deze kwestie. “We gaan het bestuderen en kijken wat we kunnen betekenen. Ik ben blij dat u dit pad gekozen heeft, zolang we met elkaar praten, kunnen we zaken oplossen”, zegt voorzitter Bee.

<< Terug naar berichten