• Home
  • Nieuws
  • Dag twee Academische Week: Voorstellen wetswijzigingen besproken

Dag twee Academische Week: Voorstellen wetswijzigingen besproken

Dag twee Academische Week: Voorstellen wetswijzigingen besproken

Door zowel burgers als groepen aangesteld door de president zijn er voorstellen gedaan ten aanzien van de wijzigingen voor de kiesregeling. Volgens de jurist, Serena Muntslag- Essed moet er eerst worden gekeken als de voorstellen voldoen aan de grondwettelijke bepaling en welke kansrijk zijn voor de twee derde meerderheid goedkeuring. Muntslag-Essed heeft twee presentaties gehouden tijdens de tweede dag van de Academische Week. De eerste namens de Surinaamse Orde van Advocaten en de tweede namens de groep bestaande uit Lothar Boksteen, Jules Wijdenbosch, Jules Ajodhia, Hans Breeveld en Hugo Fernades Mendes.

De jurist geeft aan dat de grondwet specifiek bepaalt hoe het kiesrecht bij wet gewijzigd moet worden. De grondwet praat niet over een referendum. De wet of wetten moeten worden ingediend door het parlement of door de regering. Het is zaak dat er met spoed een wet wordt aangeboden.

Suriname zit nu in de pre-electorale fase, er zijn drie fasen. In deze fase behoren alle organisaties belast met de organisatie van de verkiezingen zich klaar te maken. “Wil je een gedegen voorbereiding is het nu van groot belang dat met spoed die wetswijziging tot stand komt”, stelt de spreker. Het team heeft geen wetsvoorstellen bedacht, maar biedt deskundige assistentie en toetst als de voorstellen voldoen aan het gelijkheidsbeginsel.

Jennifer van Dijk- Silos, oud voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft in het tweede dag deel over de ‘One man, one vote, one value’ principe gesproken. Volgens het voorstel van de oud OKB-voorzitter worden er dan twee verkiezingen gehouden op één dag.

Elk district krijgt één volksvertegenwoordiger, dit komt op een totaal van tien zetels. De resterende 41 zetels worden dan verdeeld over zes kiesregio’s. Hierdoor komt de ‘one value’ principe tot uiting. “We moeten harder gaan werken aan een duurzamer structuur en de democratie te laten leven via niet alleen de grondwet, maar ook de kiesregeling”, zegt van Dijk-Silos

<< Terug naar berichten