• Home
  • Nieuws
  • Burgermeesters uit Fr. Guyana praten over bilaterale relatie met parlementsvoorzitter

Burgermeesters uit Fr. Guyana praten over bilaterale relatie met parlementsvoorzitter

Burgermeesters uit Fr. Guyana praten over bilaterale relatie met parlementsvoorzitter

Twee burgermeesters en ondersteunende diensten uit Frans Guyana en staf hebben op donderdag 29 juni 2023 een kennismakingsbezoek gebracht aan de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc. LL.B. Burgermeester Felix Dada heeft de delegatie geleid.

Nadat de voorzitter de delegatie heeft verwelkomd, heeft hij naast wat algemene informatie over Suriname ook gesproken over de samenwerking en de uitdagingen tussen de twee landen. De twee landen waren beide ooit eens een kolonie van een Europees land en wonen er ook veel Surinamers in het buurland. Ook is er op 1 oktober 2022 een border agreement getekend tussen Suriname en Frans Guyana over hoe samen te werken. “We hebben als land een financiële crisis en zitten in een moeilijk IMF programma om de economie op rails te krijgen. Suriname is een ‘kleine verenigde natie” want we zijn een multi-etnisch land. Het lukt ons tot nu om samen te leven. Er zijn natuurlijk wel spanningen en dat is een uitdaging voor de regering”, zegt de parlementsvoorzitter.                                                               

Het ziekenhuis van Albina, de veerdienst en de relatie met de Frans Guyanese ambassadeur somt voorzitter Bee op als positief uit de wederzijdse relatie. Uiteraard zijn er ook uitdagingen tussen de twee landen. Een van de uitdagingen zijn importen en exporten van burgers of groepen zonder de nodige documenten.Een ander uitdaging volgens burgemeester Dada is dat het nog onduidelijk is welke eilanden in de Marowijne rivier tot het Surinaams of Frans Guyanees grondgebied horen.

Burgermeester Sandra Trochimara zegt dat het doel van het werkbezoek is om te kijken hoe beide landen van elkaar kunnen leren. Ondersteunend staf, Paul Hélène heeft het onder andere gehad over toerisme tussen de twee landen. Het is namelijk heel makkelijk voor burgers van Frans Guyana om naar Suriname af te reizen, maar omgekeerd verloopt het stukken moeilijker voor Surinamers om aan een visa te komen. Vanuit de delegatie is er ook gevraagd om beter beleid te maken ten aanzien van de skalians in de Marowijne rivier. Er moet worden nagedacht hoe verder met wrakstukken van skalians in de rivier die worden vernietigd door het openbaar ministerie omdat het water hierdoor verschrikkelijk vervuild wordt.

<< Terug naar berichten