• Home
  • Nieuws
  • Behandeling Grondwet en Kiesregeling aangevangen in DNA

Behandeling Grondwet en Kiesregeling aangevangen in DNA

Behandeling Grondwet en Kiesregeling aangevangen in DNA

De Nationale Assemblée (DNA) en de regering gaan discussiëren over de wijziging van de grondwet en de kiesregeling. De wetten zijn maandag 2 oktober 2023 op agenda geplaatst van de openbare plenaire vergadering. Het unieke hieraan is dat de wetsvoorstellen worden gedragen door alle politieke partijen vertegenwoordigd in het parlement.

Beide initiatief voorstellen zijn ingediend op 21 augustus 2023 door; drs. Asiskumar Gajadien, drs Rabindre Parmessar, Obed Kanape, dr. Gregory Rusland en drs. Ronny Asabina.

Voordat de leden van de commissie van rapporteurs hun betoog hebben gehouden, heeft de parlementsvoorzitter Marinus Bee MSc. LL.B, het parlement opgeroepen een positieve bijdrage te leveren. “Suriname kijkt naar ons, we hebben de eerst zware horde overleeft om samen te komen na zoveel voorstellen en schrijven van buiten parlementaire organisaties. We hebben die twijfel die er bestond in de samenleving weggenomen door te komen met voorstellen die breed worden gedragen door alle fracties”, sprak voorzitter Bee de zaal toe.

Ook de fractieleider van de VHP, Gajadien praat over een historisch moment, dat na bijkans acht verkiezingen de fractieleiders bijeen zijn gekomen om gezamenlijk een initiatiefvoorstel in te dienen. Een ding wat al de fracties volgens NDP-fractieleider, Parmessar gemeen hadden was het besef dat er gauw, maar ook praktisch wat moest gaan gebeuren. Hij memoreert dat behalve de positieve bijdrage van organisaties, ook het parlement een positieve bijdrage heeft geleverd met het organiseren van de Academische Week eerder dit jaar in april.

Bep-fractieleider, Asabina gaf tijdens zijn spreekbeurt eer aan de jurist, Serena Muntslag-Essed voor de durf die ze heeft opgebracht om het Constitutioneel Hof te vragen, de kiesregeling te toetsen. Ook de Abop-fractieleider memoreerde de jurist en alle andere met wie ze samen heeft gewerkt aan het initiatief. “De weg naar dit moment is en kenmerkend en we moeten te allen tijde de democratie de ruimte geven. We moeten als Surinamer samen kunnen komen om de verandering te brengen die het best voor ons is. Ik hoop dat we tijdens de discussie open en positief kunnen zijn”, zegt Kanape.

Volgens NPS-fractieleider, Rusland leek het in eerste instantie een moeilijke opgave om aan de 34 stemmen te komen voor het wijzigen van de wetten. Hij hoopt dat de discussies die de komende dagen gevoerd zullen worden bij de behandeling van de wetten ertoe zullen leiden dat partijen in harmonie kunnen komen tot een gemeen.

De behandeling van de wetten, wordt op 3 oktober voortgezet
De commissie van rapporteurs voor de beide wetten bestaat uit de leden: drs. Dew. Sharman (Vz), ir. Stephen Tsang, Edgar Sampie, mr. Patrick Kensenhuis, Cedric van Samson, drs. Patricia Etnel MPA, Evert Karto, Remi Kanapé en Mahinderkoemar Jogi.

<< Terug naar berichten