Bee: Meer waardering en erkenning voor kunst

Bee: Meer waardering en erkenning voor kunst

“We moeten onze kunstenaars gaan waarderen en we moeten beleid maken zodat de burgers zelf gaan waarderen wat we hebben. Wat we nodig hebben om dit land op te bouwen is erkenning en waardering. Zolang ik zulke uitnodigingen krijg ben ik aanwezig. Sranan sani, wi sani”. Dit zei parlementsvoorzitter Marinus Bee MSc LL.B bij de opening van de tweedaagse solo expositie van Andre van Friderici op 28 juni.

Van Friderici (80) is ruim vijftig jaar actief in de kunstwereld. Voor deze expositie met het thema: ‘Fri, Fri-derici, heeft de kunstenaar speciale kunstwerken gemaakt, waarbij er diverse taferelen rond de slavernij op de doek zijn vastgelegd.

Voorzitter Bee hoopt er kennis is overgedragen aan de jonge generatie. Hij doet een beroep op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) om daarin te gaan investeren. Hij stelt verder dat jongeren geen dingen zullen overnemen en hobbyisten te worden, maar wel dingen waar aan ze kunnen verdienen.

“Die transformatie moeten we met zijn allen maken. Dat betekent dat de overheid beleid moet gaan ontwikkelen zodat ze een business erin zien. Als je dat doet zal het een export product worden”, gaf voorzitter mee aan de OWC-minister Henry Ori die ook aanwezig was.

Hij twijfelt er niet aan dat Surinamers de talenten bezitten. Met wat meer waardering voor de kunst kan Suriname ook bekend staan als een kunstland. “Maar als we niet in ze investeren kunnen we niet veel van ze verwachten”.

<< Terug naar berichten