• Home
  • Nieuws
  • Z.E. Saleh Alsuwaidi brengt kennismakingsbezoek aan parlementsvoorzitter

Z.E. Saleh Alsuwaidi brengt kennismakingsbezoek aan parlementsvoorzitter

Z.E. Saleh Alsuwaidi brengt kennismakingsbezoek aan parlementsvoorzitter

Op maandag 23 augustus heeft de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Z.E. Saleh Alsuwaidi, een kennismakingsbezoek gebracht aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MS.c LL.B. Tijdens het gesprek is de nadruk gelegd op de samenwerking die de landen hebben. Suriname en de VAE onderhouden sinds 7 oktober 1999 diplomatieke betrekkingen met een niet-residerende ambassadeur voor Suriname, gevestigd in Brasilia. De ambassadeur heeft op dinsdag 17 augustus 2021 zijn geloofsbrieven overhandigd aan de president van Suriname, Zijne Excellentie Chandrikapersad Santhoki. “Ik ben verheugd te vernemen dat uwe Excellentie uw geloofsbrieven heeft overhandigd aan de president en ik ben onder de indruk van uw CV”, aldus de voorzitter.

Steun aan Suriname

Als onderdeel van solidariteit en de samenwerking in de strijd tegen de Covid-19-pandemie hebben de VAE in december 2020 persoonlijke beschermingsmiddelen en goederen voor de verzorging en inperking van Covid-19 aan Suriname gedoneerd. “Wij waarderen dit gebaar enorm en spreken onze dankbaarheid uit. Beide donaties zijn een belangrijke steun voor de gezondheidszorg in Suriname in een tijd waarin de COVID-19 situatie zorgwekkend is, de financieel-economische situatie krap is en er een enorme behoefte is aan dergelijke goederen”, gaf de voorzitter te kennen aan de ambassadeur.

Nieuwe ontwikkelingen

Verder gaf de voorzitter aan dat de logistiek groep DP World uit Dubai begin volgend jaar meer dan 100 miljoen dollar wil gaan investeren in een nieuwe oliehaven in Suriname. Het bedrijf wil actief betrokken zijn bij olie- en gasontwikkelingen in het kustgebied van Suriname. “Ik noem dit heel goed nieuws omdat de olievondsten naar verwachting nieuwe werkgelegenheid zullen creëren en de Surinaamse economie zal naar verwachting hier de komende jaren van profiteren”.

Een andere goede ontwikkeling voor het Surinaamse toerisme en bedrijfsleven is deelname aan de Dubai Expo onder het Emirates open Skies verdrag. Suriname heeft veel te bieden op het gebied van duurzaamheid gerelateerd aan de Dubai Expo en kan veel kennis en ervaring opdoen. Met dit doel voor ogen kan Suriname de juiste richting bepalen voor hoe wij ons als land willen positioneren.

De ambassadeur gaf aan dat Suriname in november 2018 in de VAE een investeringsbevordering- en beschermingsovereenkomst, een overeenkomst ter voorkoming van dubbele belasting en het ontgaan van belasting heeft getekend. Dit past in het streven van Suriname naar verbreding en diversificatie van de economie mede door het aantrekken van buitenlandse investeerders en het bevorderen van handelsbetrekkingen met partnerlanden. 

 

 

<< Terug naar berichten