• Home
  • Nieuws
  • VSG en KAMPOS dienen opnieuw klacht in bij DNA-voorzitter: organisaties zijn bezorgd over collectieve rechten

VSG en KAMPOS dienen opnieuw klacht in bij DNA-voorzitter: organisaties zijn bezorgd over collectieve rechten

VSG en KAMPOS dienen opnieuw klacht in bij DNA-voorzitter: organisaties zijn bezorgd over collectieve rechten

Op grond van de Grondwet van Suriname, Artikel 22 en de wet Bosbeheer 1992, Artikel 44, hebben de Vereniging van Saamaka gezagdragers (VSG) en het KAMPOS Samenwerkingsverband van Tribale volken in Suriname, door middel van een petitie aandacht gevraagd voor de behandeling van de conceptwet op de collectieve rechten van Inheemse en Tribale volken. De petitie is ontvangen door de voorzitter van De Nationale  Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc LL.B op maandag 28 november 2022.

De organisaties hebben in de petitie ook aandacht gevraagd voor de volgende punten:
1.    Een onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten binnen of grenzend aan het Saamaka grondgebied.
2.    De onmiddellijke intrekking van alle houtkap concessies of vergunningen die vanaf 28 november 2007 zijn verleend op het Saamaka grondgebied, inclusief de vele mijnbouw concessies.
3.    De onmiddellijke intrekking van de voorgestelde bouw van een brug over de Boven Suriname rivier en
4.    De mijnbouw vergunningen die sinds 28 november 2007 binnen het Saamaka grondgebied zijn uitgegeven.

Volgens de organisaties zijn de bovengenoemde zaken in strijd met het vonnis van het Inter- Amerikaans Hof. Daarom hebben zij gemeend hulp van het parlement in te roepen, om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.


De conceptwet die reeds is ingediend bij de DNA is reeds in commissie verband in behandeling. “Het pad om te komen tot wetgeving is al ingezet. Als voorzitter geef ik de garantie dat ik mij zal blijven inzetten. De voorbereiding is technisch al rond, maar nu moet men overgaan tot het formeren aan een eind verslag, dat gepresenteerd moet worden aan het parlement”, aldus parlementsvoorzitter Bee.

Verder heeft hij aan de organisaties voorgelegd dat het parlement na het verslag gereed is om over te gaan tot behandeling van die wet in een openbare vergadering.
Deze wet regelt de wettelijke erkenning van de collectieve rechten en collectieve rechtspersoonlijkheid van de Inheemse en de Tribale volken in Suriname en garandeert ook de rechtszekerheid en rechtsbescherming van de collectieve rechten van de inheemse en tribale volken.

 

Klik hier voor de petitie

<< Terug naar berichten