• Home
  • Nieuws
  • Vrachtvaarders Tapanahoni overhandigen petitie aan DNA-voorzitter

Vrachtvaarders Tapanahoni overhandigen petitie aan DNA-voorzitter

Vrachtvaarders Tapanahoni overhandigen petitie aan DNA-voorzitter

Een afvaardiging van vrachtvaarders van het ressort Tapanahoni, in het district Sipaliwini, heeft op dinsdag 2 augustus 2022 een petitie overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B. De vaarders geven aan al enige tijd last te ondervinden van opzettelijke vernietiging van hun investeringsgoederen door Franse autoriteiten.

Bestaanszekerheid

De petitionarissen hebben verder aangegeven dat de gemeenschappen die langs de grensrivier in het oosten gevestigd zijn, veelal vrachttransport als inkomstenbron hebben. Door verandering in getijden en seizoenen, onstaan er diepteverschillen in de rivier en komt het weleens voor dat er gevaren wordt op de helft van Frans-Guyana. Dit heeft als gevolg dat boten, buitenboordmotoren en goederen vernietigd of verbrand worden door Franse autoriteiten. Ook de bestaanszekerheid van de binnenlandbewoners, die hierdoor in gedrang komt, is onder de aandacht gebracht van voorzitter Bee.

Oplossing

“Het probleem is niet onbekend. Als de vrachtvaarders belemmerd worden in hun werk, kan dit ook zorgen voor voedseltekort voor de bewoners van dit gebied, omdat zij afhankelijk zijn van voorraden vanuit Albina en Paramaribo”, zegt voorzitter Bee. Verder heeft de parlementsvoorzitter aangegeven dat de situatie voorgelegd zal worden aan de regering en ook een spoedige behandeling van het verdrag, waarbij de regeling van de grens tussen Suriname en Frans-Guyana, plaats moet vinden in DNA.

Klik hier voor de petitie.

<< Terug naar berichten