Voorzitter Bee waardeert nalatenschap Trefossa

Voorzitter Bee waardeert nalatenschap Trefossa

“Trefossa, pseudoniem van Henri Frans de Ziel, is een van de steunpilaren dat wij mogen leven in eenheid maar met behoud van cultuur. Als je al in 1957 in staat bent geweest om een gedichtenbundel uit te geven in Sranantongo, dan is het een gedurfde stap.” Woorden van de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B, op vrijdag 15 januari 2021 bij de 105-jarige herdenkingsplechtigheid van deze grote Surinaamse zoon.

Gelet op de waardering die deze grote Surinamer moest krijgen, dan zijn wij hem nog steeds schuldig, zegt de voorzitter. “Want het feit dat ik vandaag hier sta en in Sranantongo mag spreken, zonder een moment van verdriet en mij kan uiten in een taal die door deze man kracht heeft gekregen, is een groot wonder dat de heer de Ziel heeft nagelaten.”

Voorzitter Bee heeft de stichting die achter dit werk staat bedankt om deze werken in Suriname te houden. “Dit is waarom wij het verschil uitmaken en de basis dat wij vandaag in eenheid met elkaar leven en een hoge mate van tolerantie hebben om elkaar te accepteren ongeacht religie,” zegt de assembleevoorzitter. De DNA-voorzitter heeft verder aangegeven, dat de Keizerstraat, waar een synagoge en moskee naast elkaar staan, een voorbeeld hiervan is.

“Laten wij dit overbrengen naar de volgende generaties, omdat dit zal zorgen voor een bindmiddel, dat wij dichterbij elkaar komen en samen met elkaar zullen leven,” aldus voorzitter Bee.

De Ziel, is zoals algemeen bekend de schepper van één van onze nationale symbolen namelijk het volkslied van de Republiek Suriname. Hij heeft ons daarin de blijvende opdracht nagelaten tot arbeidszaamheid, welvaart en glorie van onze natie.

De stichting H.F de Ziel is in 2006 opgericht met als hoofddoel het uitdragen van het gedachtengoed van de Ziel.

Na de verschillende toespraken zijn er ook kransen gelegd bij het borstbeeld van Trefossa aan de Kleine Combeweg.

<< Terug naar berichten