Voorzitter Bee hoort noden Matawaigebied aan

Voorzitter Bee hoort noden Matawaigebied aan

Watervoorziening en graag de hele dag door elektriciteit. Slechts twee van de meerdere wensen, die de bewoners van het Matawaigebied hebben voorgehouden aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee, MSc. LL.B. De parlementsvoorzitter heeft van donderdag 10 tot en met zondag 13 september 2020 een werkbezoek gebracht aan Sipaliwini met name de dorpen Poesoegroenoe en Njoen Jacob Kondre.

Parlementariër Obed Kanapé van Sipaliwini en de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Justitie en Polititie en Regionale Ontwikkeling en Sport, respectievelijk David Abiamofo, Kenneth Amoksi en Gracia Emanuel behoorden tot de delegatie. Op de eerste dag heeft vicepresident Z.E. Ronnie Brunswijk MBA ook deel uitgemaakt van de delegatie.

Er is 10 september een kennismakingsbezoek geweest met het traditioneel gezag en de districtscommissaris van het gebied, Walter Bonjaski. De volgende dag is er een krutu (bijeenkomst) gehouden en zijn de problemen van de gemeenschap aangehoord. Naast het traditioneel gezag zijn ook de bewoners in de gelegenheid gesteld aandacht te vragen voor de pijnpunten in het gebied.

Pijnpunten bevolking

Tijdens de krutu te Poesoegroenoe is er gesproken over verantwoord ondernemerschap en werkgelegenheid. Het dorp heeft zich dankbaar geuit over de bijdrage van de Medische Zending, maar doet tegelijk een beroep op de regering om de medewerker te ondersteunen met op zijn minst nog een collega.

Lid Kanapé zegt de noden van de gemeenschap te hebben aangehoord en zal in het parlement aandacht van de regering hierover vragen. De volksvertegenwoordiger wil de stem van de mensen zijn in DNA.

“De oproep is dat je niet van achter je bureau beleid maakt, maar naar de mensen toegaat, zodat ze hun noden en ook oplossingsmodellen voordragen. Het is voor je oriëntatie altijd goed. Er komt straks een ontwikkelingsplan voor de komende vijf jaar. Wat is de positie van de mensen in het binnenland in dat plan,” verklaart voorzitter Bee zijn bezoek aan het Matawaigebied.  

Te Njoen Jacob Kondre is er op zondag 13 september aandacht gevraagd voor het grondenrechtenvraagstuk, concessierechten en de skalians. Voorzitter Bee hoopt dat de regering met een duurzame oplossing komt. Het parlement kan middels wetgeving naar de problemen kijken. De noden van het volk zijn aangehoord en DNA kan als controle-instituut van de regering nagaan als de aangehaalde punten voorkomen op de begroting. De behandeling van de begroting vindt later dit jaar plaats.

De videoproductie is te bekijken op de volgende link:

https://youtu.be/r_jGvYOKlcI

<< Terug naar berichten