• Home
  • Nieuws
  • Voorzitter Bee benadrukt belang van gezamenlijke verantwoordelijkheid bij herdenking 149 jaar afschaffing slavernij

Voorzitter Bee benadrukt belang van gezamenlijke verantwoordelijkheid bij herdenking 149 jaar afschaffing slavernij

Voorzitter Bee benadrukt belang van gezamenlijke verantwoordelijkheid bij herdenking 149 jaar afschaffing slavernij

"Als voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), moet ik erop toezien, dat ons geacht college aandacht vraagt voor de wijze waarop invulling wordt gegeven, aan het in kaart brengen van de gezamenlijke verantwoordelijkheid". Woorden van de parlementsvoorzitter Marinus Bee MSc. LL.B bij 149 jaar herdenking van de afschaffing van de slavernij bij het herdenkingsmonument van Kwaku. Op vrijdag 1 juli 2022 hebben verschillende hoogwaardigheidsbekleders de plechtigheid bijgewoond.

Voorzitter Bee heeft tijdens zijn toespraak aangegeven dat er nog veel verdeeldheid is onder de Afro- Surinamers. Ook heeft de parlementsvoorzitter de ontwikkelingsachterstanden en mensenrechtenschendingen die zich in Suriname hebben voltrokken tijdens de slavernij benadrukt. DNA- voorzitter Bee, heeft zijn toespraak beëindigd met de volgende woorden: "Meki wi span anu makandra, fu wi alamala kan abi wan moro betre tamara!"

Herdenking

Het thema van de herdenking is "Reflecteren op het verleden voor een voorspoedige toekomst". Bij de herdenking op 1 juli staat de herinnering centraal aan een van de meest gruwelijke tragedies uit de geschiedenis van de mensheid; aan de heroïsche acties van de tot slaafgemaakten en aan de miskende helden die handelen in het aangezicht van groot gevaar en tegenspoed.

De herdenking is bedoeld om bredere historische verhalen te creëren in het nastreven van specifieke doelen binnen de Afro- Surinaamse gemeenschap, waaronder erkenning, verwerking, rechtsherstel en het realiseren van welzijn en welvaart.

Na het officieel gedeelte is er een bloemenhulde gebracht bij het monument. Het geheel is georganiseerd door het Nationaal Comité Herdenkings Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden.

<< Terug naar berichten