• Home
  • Nieuws
  • Samenwerking Suriname-Guyana moet naar hoger niveau

Samenwerking Suriname-Guyana moet naar hoger niveau

Samenwerking Suriname-Guyana moet naar hoger niveau

“We moeten overwegen om een ​​Samenwerkingsraad te reactiveren om de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Guyana naar een hoger niveau te tillen.” Dit zei de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B, op maandag 30 november 2020 tijdens een virtuele meeting met zijn collega van het Parlement van Guyana, Manzoor Nadir. De Samenwerkingsraad werd in 2018 gezien als een noodzakelijk medium om meer duurzaamheid te brengen in de bilaterale samenwerking tussen beide landen.

Tijdens de virtuele meeting heeft voorzitter Bee zijn collega gefeliciteerd met zijn verkiezing tot parlementsvoorzitter. “We zijn beiden nieuwe voorzitters, maar toch geen onbekenden in de politiek. Met een politieke carrière van meer dan 40 jaar in diverse functies is het parlementaire werk helemaal niet nieuw voor u,” zegt de parlementsvoorzitter.

Verder heeft voorzitter Bee zijn collega gefeliciteerd met de verkiezing van Guyana in het hoofdbestuur van ParlAmericas op vrijdag 27 november 2020. Dit bestuur is zeer divers. Suriname heeft ook een zetel in het bestuur en “samen zullen we ons uiterste best doen om Zuid-Amerika te vertegenwoordigen in deze belangrijke organisatie.”

Bespreken samenwerking

Nadir is ingenomen met het feit dat de heer Bee tijd heeft genomen om de zoommeeting bij te wonen. Hij heeft ook de felicitaties overgebracht aan zijn collega vanwege het feit dat Suriname herkozen is in het hoofdbestuur van ParlAmericas. Beide landen hebben een zetel in het hoofdbestuur en willen samen optrekken om de belangen van de lidstaten op diverse continenten te dienen.

Zowel Guyana als Suriname heeft een vrij jonge onafhankelijke status, “maar hebben een lange weg afgelegd en kunnen als natie nog veel bereiken,” zegt Nadir.  Guyana viert volgend jaar zijn 55ste onafhankelijkheidsdag. De voorzitters van beide parlementen erkennen dat er veel besproken moet worden op het gebied van samenwerking.

Tussen beide parlementen moeten vriendschappelijke betrekkingen bevorderd worden en ervaringen uitgewisseld gezien de vergelijkbare geschiedenis, zegt Nadir verder.

Bezoek president Santokhi

Tijdens de meeting heeft voorzitter Bee verder aangegeven, dat het bezoek van president Chan Santokhi, in augustus, specifiek voor het bijwonen van de inauguratie van president Irfaan Ali en het bezoek van het Guyanese staatshoofd aan Suriname om de 45e Onafhankelijkheidsdag te vieren, kan worden geïnterpreteerd als een positieve ontwikkeling voor beide landen.

“Er is een goede relatie ontstaan ​​op presidentieel niveau, dus we moeten ook goede relaties delen op parlementair niveau. Die taak is aan ons weggelegd. Beide landen hebben een Nationale Assemblee waarvan we beide voorzitter zijn, dus in deze hoedanigheid is er veel dat we moeten bespreken,” zegt voorzitter Bee. Verder heeft de voorzitter aangegeven, dat de eisen van de huidige internationale ontwikkelingen in beide landen, de uitdagingen waarmee Suriname en Guyana te maken krijgen, vaak dezelfde zijn.

Olievoorraden

In de afgelopen jaren hebben beide landen ontdekkingen gedaan van grote olievoorraden van wereldklasse, een omstandigheid die veel internationale aandacht heeft getrokken. Aardolie kan hopelijk een start zijn van een vriendschappelijke samenwerking tussen Guyana en Suriname. Dit kan zich in de loop van de tijd uitstrekken tot een breed scala aan sociaal-economische aspecten.

Voorzitter Bee hoopt dat wanneer de COVID-19-pandemie is gedegradeerd tot proportionele niveaus, hij zijn collega Nadir persoonlijk kan ontmoeten.

Nadir is nooit naar Suriname geweest, maar kijkt uit naar het achter de rug zijn van de coronapandemie zodat hij het land kan bezoeken.

 

 

<< Terug naar berichten