• Home
  • Nieuws
  • Parlemetaire delegatie naar 5de IPU Wereldconferentie voor Parlementsvoorzitters (5WCSP)

Parlemetaire delegatie naar 5de IPU Wereldconferentie voor Parlementsvoorzitters (5WCSP)

Parlemetaire delegatie naar 5de IPU Wereldconferentie voor Parlementsvoorzitters (5WCSP)

Een parlementaire delegatie onder leiding van DNA-voorzitter, de heer Marinus Bee MSc. LL.B, zal van 31 augustus - 10 september 2021 deelnemen aan de vijfde in-person Wereldconferentie van Parlementsvoorzitters georganiseerd door de Interparlementaire Unie (IPU) in Wenen, Oostenrijk. Er wordt een tussenstop gemaakt in Nederland waar DNA-voorzitter enkele activiteiten zal bijwonen. De voorzitter zal te gast zijn bij een radioprogramma en zal een bezoek brengen aan de Burgemeester van Den Haag en de Tweede Kamer.

De sprekersconferentie zelf zal plaatsvinden op 7 en 8 september, voortbouwend op het virtuele segment van vorig jaar en het overkoepelende thema van parlementair leiderschap voor een effectiever multilateralisme dat vrede en duurzame ontwikkeling voor mens en planeet oplevert. Het zal een algemeen debat bevatten, paneldiscussies over actuele thema's die door de voorbereidende commissie moeten worden geïdentificeerd en natuurlijk een waardevolle gelegenheid voor directe interactie tussen parlementaire leiders. De conferentie wordt afgesloten met een verklaring over parlementair leiderschap voor een effectiever multilateralisme dat zorgt voor vrede en duurzame ontwikkeling voor mens en planeet.

Op 9 september houden de IPU, het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) en het VN-bureau voor terrorismebestrijding (UNOCT) de eerste wereldwijde parlementaire top over terrorismebestrijding. De Summit zal bestaan uit drie thematische interactieve sessies waarin de delegatie zal  kunnen deelnemen. Aan het einde van de top sluit de secretaris-generaal van de IPU de top af met een samenvatting van de discussies en vertegenwoordigers van het Arabische parlement, de Interparlementaire Commissie van de G5 Sahel, de Parlementaire Vergadering van de Middellandse Zee en de Interparlementaire Unie zal een uitkomstdocument presenteren met de titel “de roep om de Sahel”.

De delegatie bestaat naast de voorzitter, verder uit de volksvertegenwoordigers drs. Asiskumar Gajadien en Tashana Lӧsche. De delegatie geeft aan dat de impactvolle Wereldconferentie van parlementsvoorzitters zeker zal kunnen helpen om bruggen te bouwen en ons allen in staat zal stellen oplossingen te vinden voor de ontmoedigende uitdagingen van onze tijd.

<< Terug naar berichten