• Home
  • Nieuws
  • Parlementsvoorzitter Simons blikt terug op leerrijke periode

Parlementsvoorzitter Simons blikt terug op leerrijke periode

Parlementsvoorzitter Simons blikt terug op leerrijke periode

Assembleevoorzitter drs. Jennifer Simons blikt, na 24 jaar zitting te hebben genomen in het parlement, terug op een soms heel enerverende maar toch bijzonder leerrijke periode. In de voorbije periode heeft de scheidende DNA-voorzitter nieuwe inzichten opgedaan over het land, de wereld en de politiek.

De ingewikkeldheid van de politieke processen is niet zo eenvoudig zoals wat personen die erbuiten staan denken. Om het parlementaire werk, en meer nog als voorzitter, goed te doen is het niet zo eenvoudig, omdat het 1x24 uur van je in beslag neemt.  “Ik heb dat gedaan met alle liefde en ethousiasme, totdat ik voorzitter ben geworden. Ik heb de gelegenheid gehad om te gaan helpen werken aan een beter parlement, dat meer voldoet aan wat er in de grondwet is opgedragen aan DNA,” zegt de aftredende voorzitter.

Open parlement

Een van de doelen van mevrouw Simons als voorzitter was het hoogste orgaan van staat toegankelijker maken voor het volk van Suriname. “En daar ben ik op de eerste dag, tien jaar geleden, mee gestart. Het begon op 30 juni met de instelling van de wachtruimte voor pers en publiek.” Personen die daarvoor parlementariërs wilden spreken, moesten aan de voorzijde van het assembleegebouw, op de stoep, wachten. Verder is ook ervoor gezorgd dat schoolkinderen en organisaties toegang kregen tot DNA, waarbij informatie over onder andere de leden en het parlementaire werk met hun is gedeeld. “Daar ben ik blij om.”

Parlementair werk

Wat betreft de controle van DNA op de regering, zegt de voorzitter dat vergeleken met voorheen het parlement wel veel meer informatie heeft gekregen van de regering. De bevolking heeft niet veel vergelijkingsmateriaal, want een veel gehoorde opmerking is dat de regering  onvoldoende informatie geeft. Maar dat zeggen alle parlementen in de wereld. Hoewel dit soms ook waar is, is de informatiestroom naar het parlement toe veel meer geweest dan vroeger. Verder hebben volksvertegenwoordigers veel meer ondersteuning gekregen om zaken te kunnen bestuderen. Er is ook gewerkt aan kwaliteitsverbetering van wetgeving en er zijn meer wetten gemaakt. Het helpen maken van initiatiefwetten is ook een goede ontwikkeling geweest, zegt voorzitter Simons.

Boodschap

De scheidende assembleevoorzitter verwacht dat haar opvolger het werk dat in het parlement is neergezet zal voortzetten en ook het beste zal geven van wat hij of zij kan. Ook voor nieuwe DNA-leden heeft voorzitter Simons een boodschap. “De politiek lijkt van buitenaf gemakkelijk. Mensen zeggen dat assembleeleden zomaar geld krijgen. Wanneer je in het parlement terechtkomt en met het werk wordt geconfronteerd, dan zie je dat het niet waar is wat buiten wordt beweerd. Zo heeft het parlementaire werk een heleboel invloed op je privéleven. Als je je werk doet, doe het zo goed mogelijk en blijf studeren ongeacht van welke fractie je bent. Je zal dan merken dat je veel wijzer wordt,” zegt voorzitter Simons.

Op vrijdag 26 juni 2020 heeft voorzitter Simons voor het laatst in de hoedanigheid van parlementsvoorzitter het personeel toegesproken en bedankt voor de voorbije periode. Daarna heeft zij de media is de gelegenheid gesteld om vragen te stellen.

 

<< Terug naar berichten