• Home
  • Nieuws
  • Parlementaire delegatie brengt werkbezoek aan FTeW

Parlementaire delegatie brengt werkbezoek aan FTeW

Parlementaire delegatie brengt werkbezoek aan FTeW

De docenten aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), de Faculteit Technologische Wetenschappen (FTeW), hebben op vrijdag 5 maart 2021 de gelegenheid gehad om aandachtspunten kenbaar te maken aan de volksvertegenwoordigers.

De voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc. LL.B, vicevoorzitter drs. Dew Sharman en de vaste parlementaire commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben een werkbezoek gebracht aan deze faculteit. “Het eerste wat je opvalt, is de omgeving. De gebouwen zien er heel erg oud uit. Wij zijn er om te kijken waar we kunnen helpen,” zegt Tashana Lösche. Voor haar is vooral het contact met de faculteit belangrijk. Zij zal aan de regering, die het beleid uitstippelt, aandacht vragen voor de universiteit.

Vicevoorzitter Sharman vindt het jammer dat de universiteit, ooit eens als een gezaghebbend orgaan, zo is teruggevallen. Hij is blij er mee dat de docenten zich, ondanks alle tekortkomingen en beperkte middelen, toch inzetten. De technische faculteit is een belangrijk orgaan vooral voor de landbouwsector en alles wat te maken heeft met olie. “Alles wat ik heb gezien, laat mij eigenlijk achterover vallen. Ik heb gemerkt, dat de apparatuur dateert uit de jaren zeventig en zelfs de jaren zestig. Dat wil zeggen dat die allemaal uit de tijd zijn, juist terwijl we zeggen dat de universiteit een ontwikkelingsinstituut zou moeten zijn, dat richting zou moeten geven aan de ontwikkeling van het land,” redeneert Sharman. Hij hoopt samen met de voorzitter in staat te zullen zijn de regering te bewegen fondsen vrij te maken om gericht de investeringen te plegen. “Ik denk dat we nu overtuigd zijn, dat het meer dan ooit nodig is om de investment te plegen.”

Voorzitter Bee is het ook erover eens, dat verbetering noodzakelijk is. In de rol als volksvertegenwoordigers kunnen de leden deze kwestie onder de aandacht brengen van de regering, meer in de zin, van hoeveel de regering in de universiteit zal investeren. "Wanneer het gaat om bepaalde sectoren, staat het parlement als één man erachter en onderwijs is één van ze. Je kan een organisatie als deze niet alleen staande houden met donaties. Wat is de bijdrage als land voor jezelf. Hoe belangrijk is de universiteit in je ontwikkelingskader," stelt de parlementsvoorzitter.

De leden drs. Patricia Etnel MPA, Melvin Bouva MPA LL.B, Genevievre Jordan BSc, Reshma Mangre MSc. en Henk Aviankoi maakten ook deel uit van de delegatie.

<< Terug naar berichten