• Home
  • Nieuws
  • Parlement keurt Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren goed

Parlement keurt Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren goed

Parlement keurt Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren goed

Met algemene 26 stemmen heeft het parlement op zaterdag 21 maart 2020 de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren goedgekeurd. Met de goedkeuring van deze wet is een belangrijke stap gezet in de ordening van deze sector en om de integriteit van het financieel stelsel van Suriname te waarborgen. Verder is deze wet bedoeld om illegale activiteiten in de financiële sector, zoals money-laundering en financiering van terrorisme, tegen te gaan. Tegelijk wordt de cliënt beschermd bij geldtransacties nu de Centrale Bank van Suriname op de verrichtingen van de geldtransactiekantoren toezicht uitoefent.

Echter is gebleken dat er illegale geldtransacties dan wel illegaal opererende geldtransactiekantoren zijn, die invloed hebben op het financieel stelsel in het bijzonder op haar integriteit, vooral omdat deze transacties buiten het zicht van de toezichthoudende instituten plaatsvinden.


“Dit is een bijzondere dag. Wij hopen dat met deze wet een eerste dalende trend van de koers mag worden ingezet en dat we bovendien een meer fundamentele wet hebben aangenomen, die maatregelen treft voor de geldtransactiekantoren, heeft de voorzitter van De Nationale Assemblée, drs. Jennifer Simons, na aanname van de wet gezegd. Voorzitter Simons heeft verder aangegeven, dat deze wet op weg zal helpen naar het beter omgaan met valuta in Suriname.

Initiatiefnemer drs. Amzad Abdoel heeft het volk gefeliciteerd met de aanname van deze wet. Het is een zeer belangrijke stap richting verduurzaming van het valutaverkeer en de ordening van de in- en uitstroom van deviezen.

De initiatiefwet is naast het lid Abdoel ingediend door de leden: Rajiv Ramsahai, Jennifer Vreedzaam en Daniëlla Sumter MPA. De Commissie van Rapporteurs heeft bestaan uit de leden: drs. Oesman Wangsabesari (voorzitter), drs. Asiskumar Gajadien, Ruchsana Ilahibaks, Diana Pokie, Nao-mi Samidin, Paul Somohardjo en Wendell Asadang BSc. 

<< Terug naar berichten