• Home
  • Nieuws
  • Parlement akkoord met in staat van beschuldigingstelling ex-minister Hoefdraad

Parlement akkoord met in staat van beschuldigingstelling ex-minister Hoefdraad

Parlement akkoord met in staat van beschuldigingstelling ex-minister Hoefdraad

De Nationale Assemblée (DNA) is op donderdag 6 augustus 2020 akkoord gegaan met de in staat van beschuldigingstelling van de ex- minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Met 28 stemmen voor is het voorstel dat de procureur-generaal (pg) eerder heeft ingediend, goedgekeurd. Kort vóór de stemming hebben de NDP- en BEP-fractie de vergaderzaal verlaten en dus niet deelgenomen aan de stemming. De Wet in staat van beschuldiging en vervolging politieke ambtsdragers, is eerder in een hernieuwde vordering ingediend.

Vervolging

In de wet is opgenomen dat voor de vervolging van politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers zijn ingevolge de Grondwet van de Republiek Suriname en de Wet speciale voorzieningen getroffen. Deze speciale grondwettelijke voorzieningen hebben geen betrekking op alle door de politieke ambtsdragers of gewezen politieke ambtsdragers gepleegde misdrijven, maar zijn beperkt tot slechts gepleegde misdrijven in de betrekking van politieke ambtsdragers. Misdrijven waarbij misbruik is gemaakt van het betreffende ambt of de positie.

Volgens artikel 140 van de Grondwet worden politieke ambtsdragers, die in die betrekking misdrijven hebben gepleegd, door de pg vervolgd bij het Hof van Justitie. Verder staat in de wet dat politieke ambtsdragers door de pg bij het Hof van Justitie kunnen worden vervolgd slechts nadat deze door DNA in staat van beschuldiging zijn gesteld overeenkomstig de wet.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee MSc. LL.B heeft tijdens de vergadering aangegeven dat de vordering niet inhoudelijk zal worden behandeld, omdat de volksvertegenwoordiging niet kan oordelen over de schuld van de ex-minister. VHP-fractieleider tevens commissievoorzitter Asiskumar Gajadien heeft aangegeven dat de pg de ruimte moet krijgen om de vervolging in te zetten.

<< Terug naar berichten