• Home
  • Nieuws
  • Ook gemeenschap Drietabbetje gehoord in Wet collectieve rechten

Ook gemeenschap Drietabbetje gehoord in Wet collectieve rechten

Ook gemeenschap Drietabbetje gehoord in Wet collectieve rechten

De commissie van rapporteurs voor de ontwerpwet Collectieve rechten Inheemse volken en Tribale volken heeft op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari 2022 een bezoek gebracht aan de gemeenschap te Drietabbetje. Behalve de Aucaanse gemeenschap was er ook een delegatie van Apetina aanwezig. Het doel van het bezoek is om de gemeenschap zoveel mogelijk te informeren over de inhoud van de wet. Verder was er ook ruimte om van gedachten te wisselen.


Drs. Asiskumar Gajadien, voorzitter van de commissie, geeft aan dat er in de wereld landen zijn die veel verder zijn met hun wetgeving ten aanzien van hun Inheemse volken en Tribale volken. Echter, zijn er ook genoeg voorbeelden waar het fout is gegaan. Het is nu de beurt aan Suriname om te leren uit de fouten van de wereld.
 De commissievoorzitter hield de gemeenschap voor te willen voorkomen dat er een wet wordt aangenomen in het parlement, waarbij de doelgroep niet betrokken is. Eerder zijn er al consultaties gehouden met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, de Saramaccaanse-, de Matawai- en de Kwintie gemeenschap.


De wet is op 15 juni 2021 ingediend door de regering. De commissie van rapporteurs bestaat uit de leden: drs. Asiskumar Gajadien (voorzitter), Jennifer Vreedzaam, Josafath Kanapé, mr. Ebu Jones LL.B, drs. Patricia Etnel MPA, drs. Ronny Asabina en Ronny Aloema.


De delegatie bestond naast voorzitter Gajadien verder uit; drs. Ronny Asabina, Ronny Aloema, Kishan Ramsukul, Remi Kanapé en drs. Mohammad Mohab-Ali MPH. De volgende vergadering van de commissie is gepland voor woensdag 9 februari 2022. Dan zal er gesproken worden met de minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Dintoha Vorswijk.

<< Terug naar berichten