• Home
  • Nieuws
  • OKB overhandigd jaarverslag aan parlementsvoorzitter

OKB overhandigd jaarverslag aan parlementsvoorzitter

OKB overhandigd jaarverslag aan parlementsvoorzitter

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft op maandag 23 mei 2022 het jaarverslag 2021 overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc. LL.B. Het jaarverslag betreft de werkzaamheden van het OKB over het jaar 2021. De OKB- voorzitter, Samseeral Alibaks Sheikh heeft bij de overhandiging de highlights van het afgelopen jaar toegelicht.

De heer Sheikh haalt aan dat de covid-19 pandemie ook invloed heeft gehad op het regulier werk van het OKB, dit heeft gezorgd voor een behoorlijke stagnatie. Aan het verslag is er ook een rapport aangehecht over de onregelmatigheden van de laatstgehouden verkiezingen.

Het OKB gaat het zich ten doel stellen om te letten op verkiezingsmateriaal en dat de instructies en richtlijnen naar de trainers uniform zijn, zodat die niet voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Gebleken is dat bij de afgelopen verkiezingen in 2020 de richtlijnen naar de stembureaus niet uniform zijn geïnterpreteerd.

Ook de mogelijkheden om elektronisch te stemmen en een disaster recovery plan te hebben in geval van nood worden bekeken. In beide gevallen is de hulp van de regering nodig. Met de overhandiging van het jaarverslag 2021 heeft het OKB invulling gegeven aan haar wettelijke verplichtingen. De heer Aniel Sewgobind (Secretaris) en Ravin Soerdjbalie (Plv. voorzitter) zaten ook aan bij het gesprek.

De parlementsvoorzitter is onder de indruk van het professioneel team bij het OKB. Suriname staat bekend om het organiseren van eerlijke en transparante verkiezingen. Voorzitter Bee zegt dat vanuit dat punt Suriname steeds moeten verbeteren in het organiseren van goede verkiezingen. Hij benadrukt dat er daarom sterke instituten moeten zijn in het land, zodat het organiseren van eerlijke verkiezingen niet alleen afhangt van een toevallige regering.

<< Terug naar berichten