• Home
  • Nieuws
  • Nieuw pand DNA officieel in gebruik genomen: Personeel nu geüniformeerd

Nieuw pand DNA officieel in gebruik genomen: Personeel nu geüniformeerd

Nieuw pand DNA officieel in gebruik genomen: Personeel nu geüniformeerd

Het nieuw pand van de Nationale Assemblée (DNA) op de hoek van de Gr. Combeweg en de Henck Arronstraat is op vrijdag 20 januari 2023 officieel in gebruik genomen. Om zich als één van de drie machten in Suriname te onderscheiden zal het parlement nu ook een eigen logo gebruiken. Een ander nieuwigheid is dat het personeel werkzaam op de griffie vanaf heden geüniformeerd op het werk zal verschijnen.

In het nieuw gebouw zijn enkele afdelingen van de griffie gehuisvest. Voorzitter van de DNA, Marinus Bee MSc LL.B zegt dat er de komende twee jaren hard gewerkt zal worden om alles weer onder één dak te krijgen. “Het contract is reeds getekend met de architect, die aan onze vergaderzaal gestalte zal geven”, deelt de parlementsvoorzitter mee.

Voorzitter Bee heeft de stonfutu’s van het parlement ook gehuldigd. De stonfutu’s zijn medewerkers die ten tijden van de brand van het parlementsgebouw in 1996 al werkzaam waren bij de DNA.

Voorzitter van de commissie nieuwbouw, Mahinderkoemar Jogi zegt dat het de bedoeling is om vóór de komende verkiezing een jaarrede en een begroting te behandelen in de nog te komen vergaderzaal aan de Henck Arronstraat.

De griffier van het parlement, Ruth de Windt dook tijdens haar toespraak de geschiedenis in. Het parlementsgebouw was in de 18e eeuw opgezet als woning voor gouverneur Nepveu. In 1887 werd het pand in gebruik genomen door de koloniale staten, toen het Surinaams parlement, om te vergaderen. Verder memoreerde de griffier tijdens haar speech oud parlementariërs, medewerkers, gewezen- griffiers en voorzitters die zich na de brand hebben ingezet om te komen tot het nu verrezen pand. Uit handen van de voorzitter heeft de Windt het boekje ‘Ethische gedragscode, dienst- en kledingvoorschriften’ ontvangen. Dit boek zal de griffier door distribueren naar alle personeelsleden.

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens en de president van de republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi hebben de aanwezigen ook toegesproken. Aan het eind van de dag heeft bisschop Karel Choennie het gebouw ingezegend.

<< Terug naar berichten