• Home
  • Nieuws
  • Jarenlange historie en versterking parlementaire relatie rode draad bij bezoek NPC-leden aan voorzitter Simons (1)

Jarenlange historie en versterking parlementaire relatie rode draad bij bezoek NPC-leden aan voorzitter Simons

Jarenlange historie en versterking parlementaire relatie rode draad bij bezoek NPC-leden aan voorzitter Simons (1)

De jarenlange vriendschapsband en het verder uitdiepen van de relatie tussen Suriname en de Volksrepubliek China, is de rode draad geweest tijdens het bezoek van een parlementaire delegatie uit het Aziatische land aan de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), drs. Jennifer Simons. China behoort ook tot één van de landen van herkomst, waarmee Suriname speciale relaties onderhoudt.

De delegatie van de commissie Buitenlandse Zaken van het Nationale Volkscongres China (NPC), die op werkbezoek is in Suriname, wordt geleid door Chen Guomin. Hij is ook de vicevoorzitter van de commissie.

De delegatieleider heeft aangegeven, dat het begin van de integratie 166 jaar terug is begonnen toen de eerste groep Chinezen in het land is gearriveerd. De Chinese groep is lid geworden van de ‘Surinaamse bromtjie dyari’, zegt de volksvertegenwoordiger.

Tijdens het onderhoud is ook het recente bezoek van president Desiré Bouterse aan zijn ambtgenoot Xi Jinping aangekaart. Naast de ondertekening van diverse overeenkomsten zijn er ook strategiche partnerschappen gesloten. “Met het bezoek van het Surinaamse staatshoofd aan China, heeft de relatie tussen beide landen een historisch punt bereikt dat bepalend is voor de toekomst”, zegt Guomin.

Samenwerking

De delegatieleider heeft verder aangegeven, dat naast een relatie op regeringsniveau ook op parlementair niveau moet worden samengewerkt. Vandaar dat het NPC op werkbezoek is om de samenwerking met de DNA te verdiepen.

Tussen Suriname en China is er respect voor elkaars soevereiniteit binnen de relatie.  Dit is tot nu toe de basis geweest voor de samenwerking en de ondersteuning van de ‘one-China policy’ door Suriname.  Op deze basis moet er verder worden gewerkt aan de relatie.

Uitdagingen

Grote vraagstukken in de wereld zijn ook punt van bespreking geweest. De economische situatie, de wereldvrede en klimaatverandering zijn slechts enkele punten die door de voorzitter zijn aangekaart. Suriname vraagt aan China, die behoort tot één van de grote landen in de wereld om samen met andere grote mogendheden te werken aan economische stabiliteit, wereldvrede en de aanpak van klimaatverandering. 

<< Terug naar berichten