• Home
  • Nieuws
  • Grooming, laster- en valse berichten worden bij wet verboden

Grooming, laster- en valse berichten worden bij wet verboden

Grooming, laster- en valse berichten worden bij wet verboden

Het beschermen van minderjarige kinderen tegen seksueel molest via elektronische media (grooming), laster- en het verspreiden van valse berichten worden bij wet verboden. Er is in De Nationale Assemblée (DNA) een wet hiervoor gemaakt. In het parlement is dinsdag 28 januari 2020 de ontwerpwet houdende nadere wijziging van het Wetboek van Strafrecht (G.B. 1911 no. 1, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2017 no. 85) aangenomen met algemene 32 stemmen. Het publiceren van schokkende beelden op het internet, is met de goedkeuring van deze wet nu ook aan regels verbonden.

Het doel van de wet is onder andere het strafbaar stellen van grooming, zoals omschreven in artikel 292a van het Wetboek van Strafrecht is de gedraging, waarbij de dader door onder andere chat- en e-mailcontact het vertrouwen van het kind wint, het kind verleidt tot het delen van intimiteiten en op die wijze het kind in de digitale wereld vatbaar maakt voor seksueel misbruik in de fysieke wereld. Bij grooming is er nog geen sprake van het plegen van daadwerkelijk seksueel misbruik. Echter wordt er wel misbruik gemaakt van de open communicatiemogelijkheid op het internet om kinderen te benaderen.

DNA-voorzitter drs. Jennifer Simons, zegt dat Suriname nu een wet heeft die voor het eerst regels begint vast te stellen aan het gedrag van burgers online. Met deze wet kunnen personen niet meer zonder meer van alles wat men maar verzint doorsturen zoals onder andere seksfilms, laster- en valse berichten.

De Commissie van Rapporteurs heeft bestaan uit de leden drs. Rossellie Cotino MSc, Aida Nading, Krishnakoemarie Mathoera MPA, Ronnie Brunswijk MBA, Keshopersad Gangaram Panday, Carl Breeveld BTh en Guilliano Snip.

<< Terug naar berichten