• Home
  • Nieuws
  • DNA organiseert derde Academische Week Nieuw Burgerlijk Wetboek, NRA-wetten en Rekenkamerverslagen op agenda

DNA organiseert derde Academische Week Nieuw Burgerlijk Wetboek, NRA-wetten en Rekenkamerverslagen op agenda

DNA organiseert derde Academische Week Nieuw Burgerlijk Wetboek, NRA-wetten en Rekenkamerverslagen op agenda

De Nationale Assemblée organiseert dit jaar voor de derde keer de Academische Week (AW) en wel van 08 tot en met 10 mei 2024. In de grote vergaderzaal zullen belanghebbenden op 8 en 10 mei praten over het Nieuw Burgerlijk Wetboek en op 9 mei over de Nationaal Risico Analyse-wetten (NRA-wetten) en de rekenkamerverslagen. ‘Time for change and progress’ is het thema dit jaar. Net als de twee voorgaande jaren zal Sharda Ganga van Stichting Projekta weer kosteloos de moderator zijn.

“We zitten met wat issues en ik vind dat je sommige dingen niet op de traditionele vergadering kan behandelen. Samen met mijn staf heb ik de issues uitgewerkt. Het is ook opgevallen dat leden zich in een andere sfeer dan in de openbare vergaderingen anders gedragen. Je krijgt sterke technische benaderingen in plaats van de partij politieke binding die ze hebben”, vertelt parlementsvoorzitter Marinus Bee MSc LL.B in gesprek met communicatie dienst van de DNA. Dat is het idee achter de Academische Week, die in 2022 is ontstaan."

De parlementsvoorzitter geeft verder aan dat het Nieuw Burgerlijk Wetboek op agenda staat omdat Suriname ver achter loopt op dat punt. De Surinaamse wetgeving is veelal gestoeld op de Nederlandse wetgeving die vanaf 1975 wordt gewijzigd naar de Surinaamse situatie. “We willen proberen deze wet zo snel mogelijk aan te nemen. Maar tijdens de plenaire behandeling hebben we gezien dat leden hun standpunten ver van elkaar zijn. In een Academische Week, waar deskundigen hun inzichten over de wet aan ons kunnen presenteren, is het goed om dit mee te nemen zodat de leden de wet verder technisch kunnen behandelen”, zegt voorzitter Bee. Hij hoopt dat de standpunten van de parlementariërs na de AW niet zo ver meer van elkaar zullen liggen.

De rekenkamerverslagen zijn belangrijk omdat daarmee de controle op de regering wordt uitgeoefend. Voorzitter Bee zegt dat naar zijn inzien het verslag, nadat die is gedeeld met de leden, niet echt wordt gelezen en besproken. Daarom is de Rekenkamer uitgenodigd om het verslag te presenteren aan de volksvertegenwoordigers. “Laat de discussie plaats vinden zodat leden kennis dragen van de inhoud van de verslagen. Waar we naar toe willen gaan is om de verslagen in de toekomst in het openbaar te behandelen zodat de regering gelijk verantwoording kan afleggen ten overstaan van de samenleving”.

<< Terug naar berichten