DA 91 vraagt om wijziging kiesstelsel

DA 91 vraagt om wijziging kiesstelsel

De buiten parlementaire politieke partij het Democratisch Alternatief 91 (DA 91) vraagt middels een brief het kiesstelsel te wijzigen. Deze brief is op dinsdag 3 november 2021 overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc LL.B.

DA 91 doet het verzoek dat de wetswijziging in 2019 ten einde het verbod op pre-electorale combinatie op politieke partijen en de betaling van de borgsom voor deelname aan de verkiezingen wordt ingetrokken.

“Het is ook in strijd is met bepaalde wetsartikelen van het Inter-Amerikaans verdrag van de rechten van de mens. Het creëert een ongelijk speelveld",  zegt zegt de DA91 voorzitter Angelic del Castilho. Met deze brief wilt DA91 een stap zetten richting de assemblee ter herinnering en tevens een dringend verzoek doen om  te beginnen aan de wetswijziging.

Voorzitter Bee zegt dat burgers geen initiatief wetten kunnen indienen bij het parlement, maar wel een aanzet daartoe kunnen geven. Initiatieven als deze zijn daarom altijd welkom. “DNA is voor de samenleving en wij willen de samenwerking verbeteren. We zullen ernaar kijken, zodat de discussie op gang komt”. Het parlement zal daarom kijken naar het meest rechtvaardigst systeem.

<< Terug naar berichten