• Home
  • Nieuws
  • Ceremoniële sleuteloverhandiging nieuwbouw DNA een feit; stuk historie terug

Ceremoniële sleuteloverhandiging nieuwbouw DNA een feit; stuk historie terug

Ceremoniële sleuteloverhandiging nieuwbouw DNA een feit; stuk historie terug
Op de hoek van de Henck Arronstraat en Grote Combeweg heeft op donderdag 14 april 2022, de officiële ceremoniële overhandiging van het parlementsgebouw plaatsgevonden. In de tegenwoordigheid van de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B, de president, vicepresident, ministers en de verschillende organisaties die hieraan hebben meegewerkt, zijn de sleutels overhandigd.
𝗚𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗲𝗱𝗲𝗻𝗶𝘀
De eerste steenlegging voor de herbouw van het parlementsgebouw heeft op maandag 4 november 2019 plaatsgevonden. Het pand is oorspronkelijk opgezet in 1718 als plantershuis. in het jaar 1885 heeft het herenhuis bepaald, dat de Koloniale Staten (het toenmalig parlement), in het gebouw kantoor zou houden. De twee gebouwen staan op de hoek van de Henck Arronstraat en Grote Combeweg, op het terrein van het voormalig parlementsgebouw en ministerie van Algemene Zaken die op 1 augustus 1996 zijn afgebrand. Na goedkeuring van het ontwerp in 2017 is in 2019 officieel een aanvang gemaakt met de herbouw van het oude gebouw. De herbouw van de DNA wordt uitgevoerd door de Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP).
𝗙𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴
De financiering van het nieuwe parlementsgebouw is in handen van de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB). Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, afdeling Cultuur heeft zich ook gericht tot de coördinatie en de uitvoering.
Na het officiële gedeelte heeft de onthulling van een projectbord plaatsgevonden.
Parlementsvoorzitter Bee, heeft tijdens zijn toespraak aangegeven dat deze terugblik op het verleden nog meer zal gaan leven, wanneer de ingebruikname van het uit de as herrezen gebouw, een voldongen feit is. “Dat wij als DNA weer beschikken over ons eigen pand vervult mij in de hoedanigheid van voorzitter van ons geacht college met een onmetelijk gevoel van trots. Maar ik wil er iets om verwedden, dat behalve het personeel, dat directe betrokkenheid heeft met de ingebruikname van dit prachtige pand, de totale Surinaamse gemeenschap een zekere mate van voldoening zal ervaren, nu het uit de as herrezen staten gebouw, als een feniks deze historische plek in haar glorie herstelt".
Voorzitter Bee heeft zijn toespraak afgesloten met de volgende woorden: “Ik ben u allen zeer erkentelijk, dat u zich heeft vrijgemaakt en samen met ons getuige wil zijn van dit bijzonder moment voor ons Surinaamse Parlement”.
<< Terug naar berichten