• Home
  • Nieuws
  • Canadese ambassadeur en parlementsvoorzitter Bee bespreken projecten

Canadese ambassadeur en parlementsvoorzitter Bee bespreken projecten

Canadese ambassadeur en parlementsvoorzitter Bee bespreken projecten

Mark Berman, de niet-residerende ambassadeur van Canada voor Guyana en Suriname, heeft op 18 november 2021 een kennismakingsbezoek gebracht aan de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc LL.B. Tijdens het gesprek hebben de twee functionarissen gesproken over de samenwerkingen tussen Suriname en Canada. De twee landen onderhouden vanaf november 1975 diplomatieke betrekkingen, die in de toekomst versterkt moeten worden.


Suriname wordt in Canada vertegenwoordigd door de ambassade van Suriname in de Verenigde Staten. Canada heeft geen consulaat of ambassade in Suriname. Momenteel worden visumaanvragen voor Surinaamse burgers afgehandeld door het High Commission Office in Guyana. Door het visumbeleid van Canada voor Surinamers te versoepelen, kunnen meer Surinamers naar Canada reizen gaf de voorzitter aan.


Suriname is een begunstigde van Canada's Caribbean Regional (Development) Program en van het Canada Fund for Local Initiatives. Het Canada Fundprogramma is gebaseerd op de Parlamericas-principes van het Open Parliament en heeft ook tot doel de score van het Surinaamse parlement te verhogen. Verder onderhoudt Canada ook nauwe en vriendschappelijke bilaterale betrekkingen met Suriname via CARICOM (de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Verenigde Naties).


De Canada Foundation for Innovation (CFI) is een non-profitorganisatie die enkele projecten in Suriname uitvoert. De ambassadeur zal zich de komende dagen persoonlijk oriënteren op de diverse sites. De ambassadeur zegt dat Canada inspanningen ondersteunt die het democratisch bestuur en naleving van internationale mensenrechtenprincipes in Suriname versterken.

Ambassadeur Berman geeft aan dat Canada president Chandrikapersad Santokhi heeft uitgenodigd voor het bijwonen van twee grote conferenties, namelijk:
A. De Mijnbouwconferentie; een grootse bijeenkomst van mijnbouwbedrijven die elk jaar in maart in Toronto wordt gehouden.
B. De olie- en gasconferentie die later in het jaar zal plaatsvinden.
Het is een kans om Suriname te promoten, onze kansen in olie en gas aan te geven en daarmee investeerders aan te trekken, maar ook om goed overleg te hebben over het buitenlands beleid.


Na het gesprek met voorzitter Bee, kreeg de ambassadeur een korte rondleiding in het parlement.

<< Terug naar berichten