• Home
  • Nieuws
  • Assembleevoorzitter kijkt uit naar economische voordelen baggerproject

Assembleevoorzitter kijkt uit naar economische voordelen baggerproject

Assembleevoorzitter kijkt uit naar economische voordelen baggerproject

Bij het startsein voor het uitbaggeren van de vaargeul in de Surinamerivier op maandag 2 maart 2020 heeft de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), drs. Jennifer Simons, namens het volk van Suriname gevraagd ‘dat wij kampioen beginnen te worden in het exporteren van goederen’. De DNA-voorzitter verwacht dat de goederen die worden geïmporteerd misschien goedkoper kunnen worden, omdat grotere schepen het land zullen binnenvaren.

Het uitbaggeren van de Surinamerivier is een belangrijke ontwikkeling voor het land. Hoewel dit ook in verschillende regeerperioden is aangekaart, is het project niet van de grond gekomen. “We zijn blij dat wij vandaag eindelijk hier kunnen staan om de aanvang van dit project mee te maken.”

Opeenvolgende regeringen in de voorbije tien tot twintig jaar hebben volgens voorzitter Simons aangegeven, dat de Surinamerivier moest worden uitgebaggerd omdat dit een aantal voordelen voor het land zou meebrengen. Als de rivier wordt uitgebaggerd is het belangrijk dat grote schepen blijven varen. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat de rivier weer kan dichtslibben.

Suriname zou bijvoorbeeld gas het land kunnen invoeren. DNA-voorzitter heeft in het verleden gesproken met verschillende groepen in het land over het vraagstuk van onze energie en de energieprijzen. Eén van deze groepen is de EBS geweest. Bij de gesprekken heeft zij steeds gevraagd of er niet kan worden gewerkt met gas in plaats van met zware olie. Er is toen onder andere aangegeven, dat de machines het aan zouden kunnen maar dat gas in veel grotere schepen wordt vervoerd. Het gas zou dan in Trinidad overgeheveld moeten worden en de voordelen voor het milieu als de kosten die het gas voor ons zou hebben zouden we niet kunnen krijgen, omdat de Surinaamse haven niet voldoet.  

Verder heeft de assembleevoorzitter aangegeven blij te zijn met een onderhoudstraject van vijf jaar, waardoor dezelfde maatschappij die verantwoordelijk is voor het uitbaggeren van de Surinamerivier zal helpen om de rivier diep te houden. Ze benadrukte dat de rivier diep blijft als er constant grote schepen binnenvaren, waardoor er ook meer economische activiteit is en deviezen het land binnenkomen.

<< Terug naar berichten