Waarnemend voorzitter Sharman ontvangt petitie boothouders Commewijne

Waarnemend voorzitter Sharman ontvangt petitie boothouders Commewijne

Boothouders van Commewijne, verenigd in de Vereniging van Boothouders in het district Commewijne (VBDC), hebben op dinsdag 27 oktober 2020 een petitie aangeboden aan de waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA) drs. Dew Sharman.

De petitionarissen hebben enkele punten onder de aandacht van de waarnemend voorzitter gebracht. Ze hebben onder andere aangegeven het even moeilijk te hebben als andere Surinamers in deze COVID-19-periode. Daarom doen zij een beroep op het parlement, om de overheid ertoe te bewegen dat zij kunnen beschikken over de door de staat aangeboden COVID-19-compensaties. De compensatie is bedoeld voor de periode, waarin de diensten verleend door de boothouders aan de gemeenschappen van Commewijne en omstreken is stopgezet.

Bezorgdheid

De groep is ook bezorgd, omdat zij bedreigd worden met het intrekken of laten inleveren van hun vergunningen voor het niet akkoord gaan met een tarief dat niet kostendekkend is.

Waarnemend voorzitter Sharman heeft de punten van de groep aangehoord. Hij onderkent dat de boothouders een bepaalde taak te vervullen hebben in de samenleving en ook gebukt gaan onder de moeilijke financiële economische omstandigheden. “We erkennen dat u ook toe bent aan lotsverbetering.”  De waarnemend voorzitter is er ook van op de hoogte dat het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft onderhandeld met de VBDC, maar dat partijen niet tot een vergelijk zijn gekomen.

Voor de heer Sharman is het prijzenswaardig dat de boothouders willen werken, ondanks de moeilijke situatie. Echter moeten zij ook begrijpen dat de regering onvoldoende ruimte heeft om alles tegelijk te doen. De waarnemend voorzitter vraagt begrip hiervoor, maar aan de andere kant zegt hij “als u werkt, dan wilt u inderdaad verdienen. We weten dat u een gezin achter u heeft, dat ook onderhouden moet worden. We weten dat u reparaties moet doen aan uw boten.” Verder heeft de waarnemend voorzitter ook aangegeven, dat COVID-19 zaken enigszins heeft bemoeilijkt, maar dat zij wel recht hebben op de compensatie.  

Toezegging

De heer Sharman heeft de groep toegezegd, dat de petitie zal worden doorgeleid naar de vaste commissie van TCT in het parlement. Verder heeft hij beloofd zich ook persoonlijk te zullen inzetten om deze kwestie te bespreken met TCT-minister Albert Jubithana, om tenminste ervoor te zorgen dat de compensatie waar de boothouders recht op hebben vanwege COVID, hen toekomt. Als die in orde is, dan kunnen zij tenminste het hoognodige aan hun boten doen om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Simultaan zal ook worden gekeken naar het probleem van de tarieven. De waarnemend voorzitter zegt dat dit niet alleen een probleem is van de boothouders, maar zeker ook van de bushouders. Deze kwestie behoeft integrale aanpak, zegt de heer Sharman.

 

Klik hier voor de petitie

<< Terug naar berichten