Voorzitter Simons ontvangt petitie over wettelijk verbod gebruik plastic zakken

Voorzitter Simons ontvangt petitie over wettelijk verbod gebruik plastic zakken

Stichting Suresur Support Recycling Suriname vraagt middels een petitie aandacht van het parlement om de strijd te steunen voor eenmalig gebruik van plastic tasjes en samenwerken aan een wettelijk verbod op verstrekking hiervan per 1 januari 2019. De petitionarissen willen het gebruik hiervan ook verminderen vanwege de schade voor het milieu. Parlementsvoorzitter drs. Jennifer Geerlings – Simons heeft op dinsdag 10 juli 2018 de petitie in ontvangst genomen.

Volgens de petitionarissen zijn er alternatieven zoals draagtassen van andere materialen die kunnen worden gebruikt, aangezien plastic tasjes ook schadelijk zijn voor het milieu. Fabrikanten die deze soort plastic tassen produceren kunnen met dezelfde machines ook dikkere plastic tassen produceren voor meervoudig gebruik. Verder hoeven producenten niet te vrezen voor inkomstenderving, omdat deze tasjes voor een bepaalde prijs verkocht kunnen worden, stellen de indieners van de petitie.

Voorzitter Simons heeft aangegeven dat er een aantal initiatiefwetten zijn ingediend sinds 2015, maar dat besloten is te wachten op de milieuraamwet die redelijk ver in ontwikkeling is. Voor plastic verpakking moet andere regelgeving worden gemaakt. Bij de ontwikkeling van wetgeving zal deze petitie ook worden meegenomen.

<< Terug naar berichten