Petitionarissen willen vervolging van brandstichters Paramaribo-Noord

Petitionarissen willen vervolging van brandstichters Paramaribo-Noord

De voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), drs. Jennifer Simons, heeft op woensdag 6 mei 2020 de petitie: “Vervolg de brandstichters van Paramaribo-Noord!” in ontvangst genomen. In de petitie wordt er aandacht gevraagd voor de jaarlijks terugkerende overlast, geassocieerd met het branden van bos op verkavelingsprojecten in het noorden van Paramaribo. Dit heeft als gevolg dat de lucht boven Paramaribo dusdanig wordt vervuild, dat bewoners niet normaal in hun huizen kunnen vertoeven. En de gevolgen voor de gezondheid zijn niet te overzien.

De petitionarissen zijn van mening dat er in de grondwet voldoende gedestilleerd kan worden, dat de brandstichtingen een aanslag zijn op de rechten van buurtbewoners. “Van de staat wordt geacht dat ze hiertoe condities schept, dat onze levensomstandigheden verbeteren en de natuur beschermd wordt en de ecologische balans behouden blijft”, klinkt een citaat uit de petitie.

De petitie is overhandigd door Miriam Naarendorp, Kay Gonsalves, Els Tjong Joe Wai en Bea Lachhunsing en getekend door 1.078 personen.

Voorzitter Simons zegt dat er in Suriname een tekort is aan specifieke wetgeving. Ook is geconstateerd dat eigen wetgeving niet wordt nageleefd en vaak een gedoogd beleid wordt gevoerd. De parlementsvoorzitter voert aan dat de brandweer zo’n dertig jaar geleden is begonnen met voorlichting dat het branden van vuil en bos verboden is. “De DNA kan samen met de overheid werken aan wetten, maar de traditie en de cultuur van het niet opvolgen van regels is iets waar we als gemeenschap steeds beter in moeten worden. We kunnen wetten maken, maar die moeten worden nageleefd.”  De Milieuraamwet is in het parlement eindelijk goedgekeurd. Er zal samen met de nieuwe autoriteiten gekeken worden welke rechtsmiddelen er zijn om te kunnen optreden tegen deze personen.

Klik hier voor de petitie

<< Terug naar berichten