DNA- voorzitter neemt petitie Federatie van Para Plantages in ontvangst

DNA- voorzitter neemt petitie Federatie van Para Plantages in ontvangst

De voorzitter van De Nationale Assemblée mevrouw Jennifer Geerlings- Simons heeft op dinsdag 21 februari 2017 een petitie in ontvangst genomen van besturen van de plantages in Para, verenigd in de Federatie van Para Plantages.

Met deze petitie wil de organisatie in verband met de stopzetting van de aluinaarde en aluminium productieactiviteiten van de Suriname Aluminium Company (Suralco) in Suriname haar bezorgdheid kenbaar maken. Alhoewel het operatiegebied van de Suralco veelal in Para ligt, vraagt de organisatie voor herstel van de uitgemijnde gebieden. Ook wordt gevraagd om op alle niveaus betrokken te worden bij het nemen van besluiten en het onderhandelen.

Mevrouw Simons deelt de organisatie mee dat in de Brokopondo- overeenkomst twee zaken zijn opgenomen. nl:

  1. Als de overeenkomst beëindigd wordt, dat door De Nationale Assemblee beëindigd moet worden.
  2. Op het moment dat het beëindigd is, de dam terug gegeven moet worden.

Na deze zaken gedaan te hebben kan Alcoa volgens de overeenkomst met Suriname onderhandelen over herstel van de gebieden. In de huishoudelijke vergadering van 26 november 2015 heeft De Nationale Assemblee eerder aandacht gevraagd van de regering rond deze kwestie.

De parlementsvoorzitter heeft de petitionarissen meegedeeld dat er volgende week vergaderd wordt over de Alcoa- kwestie. Verwacht wordt dat deze zaak in een openproces kan worden afgehandeld. Het parlement staat volledig achter de regering om deze kwestie van Alcoa af te handelen. Mevrouw Simons voegt eraan toe, dat de overhandigde petitie zal worden toegevoegd aan de andere documenten.

Klik hier voor de petitie

<< Terug naar berichten