Bewoners Brokopondo in dienst van multinational vragen DNA om te bemiddelen

Bewoners Brokopondo in dienst van multinational vragen DNA om te bemiddelen

Bewoners in het district Brokopondo, in dienst van de multinational Rosebel Goldmines hebben op 4 mei 2021 middels een petitie gevraagd aan De Nationale Assemblée (DNA) om te bemiddelen tussen hun en de werkgever. De petitionarissen zijn het er niet mee eens dat het bedrijf ander halve week geleden een nieuwe dienstregeling heeft doorgevoerd, de zogeheten 14/7 regeling van het bedrijf. Besloten is dat personeel afkomstig uit de dorpen in de nabije omgeving van de goudmijn operatie nu verplicht zijn om veertien dagen te verblijven 'on site' en vervolgens één week vrij.

Dit besluit heeft de multinational ingevoerd als één van de covid-19 maatregelen om de verspreiding van het virus te minimaliseren. "We kennen geen Covid in de dorpen. Alle gerapporteerde gevallen on site komen vanuit de stad. Waarom worden wij dan verplicht om on site te overnachten voor twee weken lang. Wij voelen ons veiliger tussen onze mensen", benadrukt één van de petitionarissen. 

Uitgaande van de ontstane situatie is het personeel in protest omdat:

  1. Rosebel Goldmines niet genoeg slaapgelegenheid heeft om de dorpelingen te accommoderen.
  2. Brokopondo geen covid-19 gevallen kent.
  3. In de overeenkomst is opgenomen dat de multinational zorgt voor dagelijks vervoer van dorpelingen van en naar de dorpen.
  4. Werknemers nu andere diensten moeten draaien zonder specifiek uitleg.
  5. De nieuwe dienstregeling zorgt voor ontwrichting van gezinnen.

DNA - voorzitter Marinus Bee MSc LL.B heeft de groep die met twee grote bussen naar Paramaribo is afgereisd gegarandeerd dat het parlement de petitie onder de aandacht van de regering zal brengen. Verder heeft voorzitter Bee de petitionarissen gevraagd om de rust te bewaren en om confrontatie te vermijden.

Intussen is de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiomofo, voor woensdag 5 mei uitgenodigd om over deze kwestie te praten.

Naast de voorzitter waren de leden Fogatie Aserie, Edgar Sampie, Miquella Soemar-Huur BSc, Dinotha Vorswijk BSc, en Josafat Kanape ook aanwezig tijdens de petitie overhandiging.

Klik hier voor de petitie

<< Terug naar berichten