Wet Constitutioneel Hof goedgekeurd door DNA

Wet Constitutioneel Hof goedgekeurd door DNA

In een openbare vergadering van De Nationale Assemblée (DNA) hebben parlementariërs op vrijdag 30 augustus 2019 de wet Constitutioneel Hof aangenomen. Deze wet is goedgegekeurd met algemene 28 stemmen.

Na de aanname heeft DNA-voorzitter drs. Jennifer Simons aangegeven dat deze wet allang op de agenda is geplaatst, maar dat het eerder niet is gelukt om die tot een goed einde te brengen.

Een constitutioneel of grondwettelijk hof is een centraal rechtscollege, dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten of andere wetskrachtige normen en verdragen. Het doel van dit wetsontwerp is om invulling te geven aan artikel 144 van de Grondwet, dat nadere regels over de samenstelling, inrichting en werkwijze voorschrijft, alsmede de rechtsgevolgen van beslissingen van het Constitutioneel Hof vaststelt.

De Commissie van Rapporteurs heeft bestaan uit de leden: Melvin Bouva MPA LL.B, drs. Asiskumar Gajadien, drs. Oesman Wangsabesari, Ronnie Brunswijk MBA, Silvana Afonsoewa, Paul Somohardjo en Rudolf Zeeman.

<< Terug naar berichten