Voorzitter Simons: "Wet en regelgeving basis voor NCD beleid"

Voorzitter Simons: "Wet en regelgeving basis voor NCD beleid"

“Wet- en regelgeving zijn de basis van het beleid met betrekking tot chronische niet overdraagbare aandoeningen, ook de Non-Communicable Diseases (NCD’s) genoemd.” Dit heeft de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), drs. Jennifer Simons, op donderdag 14 november 2019 tijdens een informatiesessie over Wereld Diabetesdag benadrukt.

Met verschillende gezondheidsorganisaties en leden van de DNA is er gediscussieerd over diabetes mellitus. De parlementsvoorzitter heeft verder aangegeven, dat een nieuwe benadering van NCD’s noodzakelijk is. “Nieuwe vormen van zorg moeten toegankelijk worden gemaakt en dus deel worden van de Surinaamse gezondheidszorg”, geeft Simons aan.

Onderzoek

De onderzoeksresultaten bij hart- en vaatziekten en diabetes hebben uitgewezen, dat bij strakke interventie personen met normale bloedsuikers en metabolisme de consultatie overslaan. Niet alleen onderzoeken maar ook klinische interventies zijn gepleegd, om deze zaken te bekijken. Uit het onderzoek blijkt verder, dat er een terugval is in het gebruik van medicijnen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat middels leefstijl therapie, artsen afgesloten of vernauwde aders weer open kunnen krijgen.

Beleid

Het ministerie van Volksgezondheid moet volgens voorzitter Simons bij wet in de gelegenheid zijn om instructies te geven aan andere ministeries. De parlementsvoorzitter zegt dat niet alleen artsen, het ministerie van Volksgezondheid en gezondheidswerkers maar ook de bevolking verantwoordelijk moet zijn voor een gezonde leefstijl. “Het is de ook taak van het parlement en de regering om ervoor te zorgen, dat er wet- en regelgeving komt die inderdaad het ministerie in staat stelt om deze instructies te geven aan andere ministeries en instituten, voegt de DNA voorzitter toe.

<< Terug naar berichten