Suriname gastheer regionaal seminar over klimaatverandering en beperking risico op rampen

Suriname gastheer regionaal seminar over klimaatverandering en beperking risico op rampen

Suriname is het gastland voor het regionale seminar over klimaatverandering en beperking van rampenrisico's  voor parlementen van het Caribisch gebied. De bijeenkomst wordt op maandag 5 en dinsdag 6 november 2018 gehouden door De Nationale Assemblée (DNA) in samenwerking met de Inter Parlementaire Unie (IPU). Parlementsvoorzitter drs. Jennifer Simons heeft het seminar geopend. Het is de eerste keer dat de IPU een seminar in Suriname organiseert.

Voorzitter Simons heeft tijdens de opening aangegeven, dat klimaatverandering niet alleen de mensheid bedreigt, maar ook kleine landen en hun economie. Het is een feit  dat elk land te maken heeft met de gevolgen van klimaatverandering, maar de landen in het Caribisch gebied worden heel hard getroffen. Parlementen kunnen in de oplossing een rol hebben, echter moeten zij goed geïnformeerd zijn over de gevolgen, effecten en oplossingsmoddelen rond klimaatverandering. De assembleevoorzitter zegt dat parlementen de juiste tools nodig hebben. Indien dat niet het geval is, zullen de uitdagingen van klimaatverandering in de toekomst alleen moeilijker worden.

Vicevoorzitter van de DNA Melvin Bouva MPA LLB, vaste vertegenwoordiger van Suriname bij de IPU, praat over een bijzonder goede start en aanzet van de discussies. “Wij hebben geen andere keus nu om met elkaar te zitten en te praten om klimaatsverandering en de effecten daarvan tegen te gaan. Ik hoop dat wij versterkt en goed gemotiveerd verder kunnen gaan met het werk wat we doen”, zegt de vicevoorzitter.

IPU-president Gabriela Cuevas, heeft in een videoboodschap de aanwezigen toegesproken. Net als voorzitter Simons is de IPU-president het ermee eens dat bijkans alle landen lijden aan de effecten als gevolg van klimaatverandering. Zij voegt eraan toe, dat het niet de kleine landen zijn die zorgen voor uitstoot van CO2. Aanpassing van wetgeving is noodzakelijk en IPU-lidlanden moeten hiertoe samenwerken met hun regeringen. Cuevas zegt verder dat de ondertekening van het Parijs akkoord een stap in de goede richting is, maar dat er een follow-up moet komen.

De internationale gemeenschap is het erover eens, dat de overeenkomst inzake klimaatverandering op mondiaal niveau moet worden weerspiegeld in het Parijs-akkoord. De overeenkomst gaat over belangrijke aspecten van milieubeheer en bescherming vanuit een mensenrechtenperspectief.

 

<< Terug naar berichten