Prijsfactor drijvende kracht bij energieontwikkeling

Prijsfactor drijvende kracht bij energieontwikkeling

Energie-efficiëntie wordt gedreven door de prijs en als deze niet reëel is kan de ontwikkeling moeilijk opgang komen. Dit zegt de parlementsvoorzitter, drs. Jennifer Simons, die de keynote speech heeft gehouden bij de opening van de Energiebeurs op maandag 8 oktober 2018 in het Lallarookh gebouw.

De beurs, georganiseerd door de N.V Energie Bedrijven Suriname (EBS), is in het kader van de implementatie en promotie van “Energy Efficiency & Renewable Energy”. Volgens vorzitter Simons is de energieprijs in Suriname de afgelopen zestien jaar te laag geweest.

Energie-efficiëntie moet hoofdstuk één zijn van elk energieplan. “Wanneer wij praten over energie-efficiëntie hebben wij het niet alleen over spaarlampen in huizen. Er zijn veel meer elementen dan dat en ik denk dat wij ook daarnaar moeten kijken. Ik juich daarom de connectie toe die gemaakt wordt met hernieuwbare energie. Wanneer je met hernieuwbare energie werkt en niet met fossiele brandstof, dan krijg je een andere vorm van efficiëntie.” Een lager verbruik van fossiele brandstof heeft niet alleen een positief effect op het milieu, maar ook financieel en op de energiezekerheid.

Volgens de DNA-voorzitter is het goed om in hernieuwbare energie te investeren, omdat als je vandaag geld hierin steekt, dan is het gegarandeerd dat er jaren energie is tegen een vastgestelde prijs.

 “Toch wil ik aan de EBS vragen om heel goed te kijken naar de mogelijkheden van hernieuwbare energie alsook een bussinesmodel. Het energiebedrijf is de leverancier van energie, maar ik zou ook de EBS willen bellen voor zonnepanelen of vragen naar de verschillende modellen van hernieuwbare energie”.

Het feit alleen dat de nv EBS deze workshops organiseert en de samenleving, regering en overheid helpt nadenken over ontwikkelingen op dit gebied, vindt de parlementsvoorzitter een bijzonder goede zaak.

 

<< Terug naar berichten