Melvin Bouva ontvangt internationale onderscheiding

Melvin Bouva ontvangt internationale onderscheiding

De vicevoorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Melvin Bouva MPA, LLB, heeft op woensdag 2 oktober 2019 in de Verenigde Naties, New York, de award voor de Most Influencial People of African Descent (MIPAD) in ontvangst genomen. Deze onderscheiding volgt nadat hij, eerder dit jaar, genomineerd is op de lijst van werelds 100 invloedrijkste mensen in Afrikaanse diaspora jonger dan 40 jaar. Op deze lijst komen diverse notabelen uit de publieke en de private sector voor, waaronder King Rukidi IV (Koning van Uganda), Prince EA (spoken words artiest), Sandy Hudson (oprichter van Black Lives Matter – Toronto) en Hip Hop artiest The Weeknd. Melvin Bouva is genomineerd in de categorie politiek en bestuur. De andere categorieën zijn humanitair, activisme en religie; bedrijfsleven en ondernemerschap; en media en cultuur.

De MIPAD-lijst is in 2017 geïntroduceerd ter ondersteuning van het Internationale Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, afgekondigd door resolutie 68/237 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De hiervoor opgerichte organisatie identificeert jaarlijks de meest invloedrijke personen van Afrikaanse afkomst en particuliere sectoren in de wereld om hun te belichten en waarderen voor bijzondere prestaties. Daarnaast heeft de organisatie tot doel een progressief netwerk van relevante personen en actoren bijeen te brengen en te onderhouden in de geest van erkenning en ontwikkeling van Afrika en zijn diaspora.

Melvin Bouva heeft als één van de MIPAD’s uit Suriname zowel nationaal als internationaal een behoorlijke staat van dienst. Hij heeft zich vanaf begin jaren 2000 geprofileerd als actieve en veelbelovende jonge Surinamer. Na actief te zijn in verschillende jongerenorganisaties, zoals de padvinderij en Rotaract Serviceclub, is hij in 2004 gekozen tot voorzitter van het eerste Nationaal Jeugdparlement.  Hierna is hij samen met Yldiz Beighle (de huidige minister van Buitenlandse Zaken), door de toenmalige president, benoemd tot de eerste jeugdambassadeurs voor de Millennium Development Goals van de VN en vervolgens Surinames vertegenwoordiger in de Caricom Commissie voor Jeugdontwikkeling.  In 2009 is hij de actieve politiek ingestapt en heeft zich aangesloten bij de Nationale Democratische Partij, waarna hij bij de verkiezingen van het daaropvolgend jaar is gekozen tot lid van DNA. In 2015 is hij gekozen tot vicevoorzitter van het parlement, de jongste in de parlementaire geschiedenis, waarin hij tot heden een actieve rol vervult. Melvin Bouva is sinds 2011 ook vaste vertegenwoordiger van de Interparlementaire Unie (IPU). De IPU is een internationale organisatie voor parlementen van soevereine staten. Zij vormt het overlegforum voor alle democratische parlementen in de wereld, om de samenwerking en vrede tussen volkeren te bevorderen. Op de 140ste  vergadering van de IPU in April 2019 in Doha (Qautar) is Bouva unaniem gekozen tot president van het Forum voor Jonge Parlemantariërs van deze  internationale organisatie.

<< Terug naar berichten