Kredietregistratiebureau bijzonder belangrijk, maar moet rekening houden met privacy van burgers

Kredietregistratiebureau bijzonder belangrijk, maar moet rekening houden met privacy van burgers

Banking Network Suriname N.V en de Surinaamse Bankiersvereniging hebben op dinsdag 13 november 2018 een informatiesessie gehouden over de introductie van het Kredietregistratiebureau in Suriname. De sessie is georganiseerd in samenwerking met de Centrale Bank van Suriname. 

De inleider, drs. Jennifer Simons, voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA),  zegt dat kredietregistratie van bijzonder groot belang is. Hiermee wordt er onder andere een eind gebracht aan het desastreus leengedrag van burgers. Aan de andere kant krijgen burgers, die netjes hun zaken afbetalen, toegang tot krediet. Met zo'n kredietregistratie worden ook de kredietverleners beschermd.

“Wij hebben in de DNA een wet Kredietregistratiebureau liggen. Enige tijd geleden zijn wij enthousiast begonnen, maar tijdens de behandeling van dit wetsontwerp waren er wat fundamentele vraagstukken en in de communicatie met het indienende ministerie is het werk blijven liggen. Ik kijk er nu enthousiast naar uit om op zeer korte termijn, met de nodige aanpassingen, de wet aan te pakken. De bedoeling is om een wet te hebben die niet alleen mooi is voor vandaag, maar in de komende jaren ook kan ondersteunen”, zegt voorzitter Simons. 

Verder zegt de DNA -voorzitter dat er voldoende aandacht aan privacy van burgers besteed moet worden. Als er wordt gesproken over digitale systemen, moeten de ervaringen niet terzijde worden gelegd, omdat gebleken is dat de informatie van burgers niet altijd correct is beheerd.

"Wij als Suriname moeten heel goed en scherp kijken wat de wet ons geeft, wat de vooruitzichten zijn en hoe wij gebruik van zullen maken zonder de privacy en veiligheid van burgers in gevaar te brengen. De invoering van het kredietregistratiebureau biedt grote mogelijkheden, maar wij moeten de risico’s bekijken zodat we niet achteraf moeten repareren”, stelt voorzitter Simons. 

<< Terug naar berichten