Kanker vroeg ontdekken is goed, maar voorkomen is beter

Kanker vroeg ontdekken is goed, maar voorkomen is beter

De voorzitter van De Nationale Assemblée, drs. Jennifer Simons, heeft op zaterdag 18 mei 2019 een toespraak gehouden in verband met het bewustwordingsprogramma tegen borstkanker. Het event is georganiseerd door Invest in Female Leaders (IFL) op het Indra Maju Complex.

Het doel van IFL is om vrouwen in Suriname door vorming en ontwikkeling hun zelfstandigheid en bewustwording tot vrouwelijke leiders te inspireren. Voorzitter Simons heeft de organisatie opgeroepen om niet slechts één keer per jaar zulke events te organiseren, maar om in kleine groepen samen met medische organisaties het woord te verspreiden met het oog op preventie.

“Kanker schudt je leven en je hele persoonlijkheid tot op je grondvest. In de wereld en in Suriname hebben we de mond vol van hoe we ziekten kunnen voorkomen, bij sommige ziektes is het ons aardig gelukt zoals de besmettelijke ziekten”.

Ziekten worden niet verminderd door het aantal doktoren, maar door een gemeenschap, die goed voor zich zelf zorgt. Voorzitter Simons zegt dat er genoeg wetenschappelijke informatie is over landen waar mensen op een bepaalde manier eten, bewegen en voldoende in de zon zijn, die geen kanker en hart- en vaatziekten krijgen. Echter wanneer ze overstappen naar het westers eetpatroon, duurt het ongeveer 30 jaar en raken ze ook geconfronteerd met kanker en hart- en vaatziekten.

Parlementsvoorzitter benadrukt dat het belangrijk is om de borsten te onderzoeken. Bij vroege ontdekking is er kans op genezing, maar dat is niet altijd 100%. “Vroeg ontdekken is goed, maar veel beter is voorkomen.”

<< Terug naar berichten