Indiaas staatshoofd spreekt parlement toe

Indiaas staatshoofd spreekt parlement toe

Het bezoek van de president van de republiek India aan Suriname, zijne excellentie Ram Nath Kovind, mag worden aangemerkt als een historisch hoogtepunt in de lange en warme relatie tussen beide landen, sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Dit heeft de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), drs. Jennifer Geerlings – Simons, gezegd bij de opening van de Buitengewone Openbare Vergadering van het parlement op woensdag 20 juni 2018.  “We zijn niet alleen verheugd om u als president van een groot land te verwelkomen. India behoort tot één van de landen van herkomst, waar Suriname speciale historische banden mee heeft. De geschiedenis van ons volk is onlosmakelijk verbonden met deze landen en hun volkeren”, stelt de DNA – voorzitter.

Relatie

Met India is er dus op basis hiervan niet slechts sprake van een relatie tussen bevriende naties, maar van historische- en culturele verbindingen van onze volkeren. Grote delen van het Surinaamse volk zijn uit India afkomstig. Zij hebben hun cultuur en taal meegebracht waarmee zij bijdragen aan de zeer dynamische verscheidenheid in de eenheid die wij als Surinaams volk vormen.

India heeft een historie van het bevorderen van onafhankelijke ontwikkeling in vrede voor alle landen op de wereld en speelt als grote en groeiende natie een steeds grotere rol in de internationale politiek en economie. Ook Suriname heeft de bevordering van vrede en zelfstandige ontwikkeling van naties in onze grondwet en buitenlandse politiek verankerd, meent de DNA - voorzitter.

Zowel klein Suriname als het enorme India worden reëel bedreigd door de veranderingen in klimaat en de gevolgen die het heeft voor onze economiën en het leven van onze mensen. Suriname, zal ondanks het grote percentage aan bosbedekking en onze toezegging dit te behouden met behulp van de wereldgemeenschap door haar eigen ontwikkeling, geen grote invloed kunnen hebben op dit wereldwijd probleem. De keuzes die India maakt bij zijn ontwikkeling zullen daarentegen van enorme invloed zijn op de hele wereld, stelt de DNA - voorzitter. De volksvertegenwoordiging is daarom positief gestemd over de voorhoede rol die India inneemt op het gebied van het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en technologische ontwikkelingen op dit gebied. Er wordt onder andere gedacht aan de rol van India bij de vorming van de solar alliance, waarbij de toetreding van Suriname in de eerste helft van dit jaar door de DNA unaniem is goedgekeurd.

Uitdagingen

Ondanks het grote schaalverschil hebben India en Suriname dus ook overeenkomstige sociale uitdagingen, die de relatie tussen beide landen alleen maar belangrijker maakt. Suriname heeft een pad uitgezet waarbij meer sectoren zoals de agrosector, ecotoerisme en ICT een belangrijker deel moeten gaan uitmaken van een meer diverse en weerbare Surinaamse economie. Na de toespraak van parlementsvoorzitter Geerlings – Simons zijn het Indiaas staatshoofd en president Desiré Delano Bouterse aan het woord gekomen. De Indiase president vertoeft van 19 tot en met 21 juni in Suriname.

Speech DNA voorzitter drs. Jennifer Geerlings-Simons bij bezoek Pres. India

<< Terug naar berichten