DNA-voorzitter Simons benadrukt Wet Beschermd Kustgebied bij opening IMSAS

DNA-voorzitter Simons benadrukt Wet Beschermd Kustgebied bij opening IMSAS

“Wij hebben een wet aangenomen, die Suriname in staat stelt zich economisch te ontwikkelen, om zo de maritieme zone in dit land te vergroten”.  Woorden van de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), drs. Jennifer Geerlings- Simons bij de opening van de IMO Member State Audit Scheme (IMSAS) op maandag 19 maart 2018. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), is focal point voor de IMO in Suriname.

Voorzitter Simons heeft tijdens haar toespraak benadrukt, dat de wet is aangenomen na toestemming in het kader van The International Law of the sea. Dit betekent dat Suriname een maritieme staat is. Hiernaast moet Suriname nog aan een aantal voorwaarden voldoen. “Wij zijn trots, dat we op dit punt zijn aangekomen en dat wij vrijwillig meedoen aan de audit, zodat Suriname internationaal erkend kan worden als een land dat bereid en instaat is, om het zeegebied duurzaam te beheren, wet en recht te kunnen handhaven en een veilige zee te kunnen garanderen”, geeft de parlementsvoorzitter verder aan.

Belangrijk is de instelling van de kustwacht, zodat er controle uitgeoefend kan worden op duurzaam beheer van de kustgebieden. In de DNA is er een initiatiefwet om de kustgebieden te beschermen. Zo kan het parlement duidelijk zien waaraan gewerkt moet worden om Suriname tot een succesvolle maritieme staat te maken.

Om na te gaan hoe effectief Suriname de geratificeerde verdragen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft geïmplementeerd in haar nationale wetgeving, ondergaat Suriname de IMO Audit onder de IMSAS. Tijdens deze audit, die op 19 maart 2018 van start is gegaan wordt Suriname geaudit op de vlaggen-, haven- en kuststaat verplichtingen, conform de geratificeerde IMO-verdragen.

<< Terug naar berichten