DNA organiseert workshop over Disaster Risk Reduction

DNA organiseert workshop over Disaster Risk Reduction

De Nationale Assemblée (DNA) heeft op vrijdag 2 november 2018 een workshop georganiseerd met als titel “Disaster Risk Reduction”. Diverse organisaties, overheidsinstellingen en deskundigen hebben tijdens deze workshop presentaties gehouden over de mogelijke rampenrisico’s in verschillende gebieden in Suriname.

DNA- voorzitter drs. Jennifer Simons heeft tijdens de workshop benadrukt, dat Suriname momenteel wijzigingen ondergaat voor wat betreft de risico’s van rampen. “Volgens de United Nations Disaster Risk Reduction, bestaan er geen natuurlijke rampen. De rampen worden vaak veroorzaakt door de manier hoe wij wonen, werken en leven”, zegt de parlementsvoorzitter.

Het maken van keuzes is belangrijk bij het verminderen van rampenrisico’s. Zo heeft de Sendai Framework een vijftien jaren plan ontwikkeld, waarin wordt erkend dat een staat de primaire rol heeft om het rampenrisico te verminderen. Echter moet de verantwoordelijkheid worden gedeeld met andere belanghebbenden, zoals de lokale overheid, de particuliere sector en andere belanghebbenden. Dit plan loopt van 2015 tot en met 2030. Voorzitter Simons heeft verder benadrukt dat Suriname lid is van ParlAmericas, een organisatie waarbij besproken wordt wat de rol van parlementen is. Afgesproken is dat aangesloten parlementen met deskundigen, regeringen en deskundigen de issues rond rampenrisico’s zullen bespreken.

Als vervolg van deze workshop is afgesproken dat de belanghebbenden weer bij elkaar zullen komen, om daarna een rampenplan samen te stellen.

<< Terug naar berichten