DNA houdt informatie sessie over Diabetes dag

DNA houdt informatie sessie over Diabetes dag

De Nationale Assemblée (DNA) heeft op donderdag 14 november 2019 een informatiesessie gehouden in verband met Wereld Diabetesdag. Verschillende gezondheidsorganisaties hebben presentaties gehouden over ‘Diabetes mellitus’, in de volksmond ‘suikerziekte’ genoemd.

Tijdens de diverse presentaties zijn de volgende zaken besproken:

1. Data met betrekking tot het voorkomen van diabetes zowel internationaal als nationaal.

2. De inspanningen vanuit de preventieve gezondheidszorg met betrekking tot het voorkomen en de begeleiding van patiënten die leven met diabetes.

3. En enkele wetenschappelijke inzichten hoe door middel van leefstijlaanpassingen reeds significante successen kunnen worden gerealiseerd.

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jesserun, heeft het voorkomen van diabetes nationaal en internationaal in beeld gebracht. Hierbij is ook duidelijk naar voren gekomen dat de leeftijdsgroepen die vatbaarder zijn voor diabetes, bij de jongeren ligt tussen 10 – 19 jaar en bij volwassen van middelbare leeftijd is dat tussen de 45 en 64 jaar. “Een primaire rode draad die voor deze leeftijdsgroepen loopt, heeft te maken met de groeiende obesitas, overgewicht epidemie, zegt Jesserun. Ook vertegenwoordigers van het Staatsziekenfonds (SZF) en de One Stop Shop (OSS) hebben een presentatie gehouden.

Diabetes dag

De Wereld Diabetesdag is een wereldwijde actie, die sinds 1991 jaarlijks wordt herdacht op 14 november 2019 en volledig in het teken staat van diabetes. Ook de DNA staat stil bij deze dag. Het thema dit jaar is “Familie en Diabetes”, omdat gezinnen, evenals bij vele andere ziekten in het leven een belangrijke steunpunt zijn voor degenen die hiermee leven.

Wereld Diabetesdag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. In 2007 is Wereld Diabetesdag voor het eerst gehouden onder toezicht van de Verenigde Naties.

Het doel van Wereld Diabetesdag is om aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt onder volwassenen en kinderen. De informatiesessie is afgesloten met een vragenronde en discussie.

<< Terug naar berichten