Assembleevoorzitter Bee ontvangt Cubaanse ambassadeur voor kennismaking

Assembleevoorzitter Bee ontvangt Cubaanse ambassadeur voor kennismaking

Het initiatief voor een Parlementaire Vriendschapsgroep Cuba-Suriname is de rode draad geweest tijdens een bespreking tussen de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), Marinus Bee MSc. LL.B en de ambassadeur Z.E Igor Azucy. De diplomaat heeft op woensdag 24 februari 2021 een kennismakingsbezoek gebracht aan de parlementsvoorzitter.

Cuba is een voorbeeld van solidariteit in de wereld en veel landen hebben geprofiteerd van zijn medische brigades om de gezondheid van mensen te helpen verbeteren, ook in deze periode waarin de mensheid wordt geconfronteerd met de uitdagingen van de COVID-19-pandemie. Veel Cubaanse gezondheidswerkers werken momenteel in Suriname.

Cuba en Suriname onderhouden al 41 jaar diplomatieke betrekkingen. De goede betrekkingen tussen beide landen hebben ertoe geleid, dat Cuba jaarlijks studiebeurzen aanbiedt. Veel Surinaamse studenten hebben geprofiteerd van deze beursprogramma's. Intussen zijn 109 personen al afgestudeerd.

Voorzitter Bee gaf aan dat beide landen moeten samenwerken, voornamelijk op economisch- en milieugebied, voor de duurzame ontwikkeling van de naties. “We hebben een gedeelde Caribische identiteit en de vooruitgang van onze politieke- en coöperatieve betrekkingen zal onze volkeren ten goede komen,” zegt de parlementsvoorzitter.

Met de uitvoering van de Caricom-Cuba-overeenkomst inzake handel en economische samenwerking kunnen productiviteit, infrastructuur en lucht- en zeevaartverbindingen in onze landen onze economische en handelsbetrekkingen uitbreiden geleid door principes van solidariteit en samenwerking. Beide landen kunnen wederzijds profiteren van de handels- en toerismesector.

Via een videoconferentie op 8 december 2020 ter gelegenheid van de 18e verjaardag van Caricom-Cuba-dag, werd erkend dat de samenwerking tussen Cuba en de Caricom-lidstaten op het gebied van gezondheid, opleiding van personeel, bouw, sport, onderwijs, milieubescherming en de beperking van het risico op natuurrampen, effectief heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en het welzijn van onze volkeren. Suriname zal als lidstaat van de Caricom zeker profiteren van deze samenwerking met Cuba.

<< Terug naar berichten